MS: Imunoglobulina nu a fost distribuită pe motiv de calcul al prețului

Data actualizării: Data publicării:
180208_CONFERINTA_MIN_SANATATII_005 sorina pintea_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministerul Sănăţii spune că nu au fost distribuite toate dozele de imunoglobulină cumpărate de urgenţă din Austria deoarece calculul preţurilor pentru medicamentele achiziţionate prin mecanismul de protecţie civilă, cum a fost cazul acestora, nu se încadra în prevederile legale în vigoare, astfel că a fost nevoie de o nouă metodologie, care va fi publicată luni în Monitorul Oficial.

180208_CONFERINTA_MIN_SANATATII_005 sorina pintea_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Explicațiile ministerului condus de Sorina Pintea vin după ce presa, inclusiv Digi24, a arătat că bolnavii cu imunodeficienţă primară nu au nici acum dozele care le sunt necesare pentru a supraviețui.

Conform ministerului, în 31 martie, compania Unifarm a achiziţionat o primă tranşă de 3.850 doze de imunoglobulină de la Crucea Roşie din Austria, până în prezent fiind distribuite doar o parte, pentru tratamentul cazurilor grave, în baza unor avize de însoţire a mărfii.

Deoarece calculul preţurilor pentru medicamentele achiziţionate astfel nu se încadrează în prevederile legale în vigoare, a fost necesară elaborarea unei noi metodologii de preţ. Astfel, pentru medicamentele achiziţionate de compania Unifarm în temeiul Ordonanţei nr. 19/2018, pentru îndeplinirea serviciului public de interes economic general, a fost elaborat un Ordin de ministru, care va fi publicat în Monitorul Oficial astăzi, 16 aprilie 2018”, menţionează ministerul.

După acest demers, unităţile sanitare au declanşat procedurile de achiziţie directă, urmând ca în termen de 24 de ore de la finalizarea procedurii, arată MS, compania Unifarm să le transmită cantităţile de imunoglobulină solicitate.

„Conform graficului de livrări, alte 3.000 de doze de imunoglobulină achiziţionate de la Crucea Roşie din Austria vor fi aduse în ţară de către Compania Unifarm în cursul zilei de marţi, 17 aprilie 2018. Mai mult, un alt lot de 9.000 de doze de imunoglobulină vor ajunge în ţară în jurul datei de 30 aprilie 2018. De asemenea, unul dintre producătorii de imunoglobulină prezenţi pe piaţa din România a confirmat astăzi că va livra 2.500 de flacoane, care vor ajunge în ţară în maxim 10 zile”, mai precizează MS.

De remarcat că, în prima faza, ministrul Sorina Pintea spunea că nu a avut cunoștință de nedistribuirea dozelor.

„Există un departament în cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă cu acest aspect. Nu mi s-a adus la cunoştinţă faptul că nu ar fi fost distribuite, dar am primit şi eu informaţia azi de dimineaţă şi am trimis pe cineva să vedem exact care este situaţia, pentru că ar mai trebui să intre şi alte doze, avem un grafic de livrări. Dacă există în depozit doze se vor distribui imediat, pentru că le-am adus pentru pacienţi”, a declarat Pintea, luni dimineață.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri