Nelu Tătaru: Starea de urgență nu cade brusc, se adaptează la evoluție. Acum urmărim strict ușurarea achizițiilor de medicamente

Data actualizării: Data publicării:
nelu tataru, secretar de stat MAI
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a explicat la Digi24 că instituirea stării de urgență în România va urmări strict facilitarea achizițiilor de medicamente și materiale sanitare. Starea de urgență nu cade brusc, se adaptează la evoluția în dinamică, a spus Nelu Tătaru.

"Privind starea de urgență de luni o folosim strict pentru a ușura achiziția de medicamente și materiale sanitare, pentru ca perioada lungă de achiziție să dispară, să se poată face achiziții directe, stocurile pentru spitale vor fi actualizate.

Păstrăm aceleași precauții, aceeași atenție pentru izolare.

Poate fiecare dintre noi când am văzut decretarea stării de urgență ne-am dus la dicționar sau la Constituție, dar nu toate măsurile de acolo trebuie impuse.

Nouă ne va facilita achiziția de aparatură medicală și de materiale sanitare.

Sunt măsuri care se pot lua în stare de urgență, dar nu e cazul acum.

Starea de urgență nu cade brusc, se adaptează la evoluția în dinamică.

Nu se impune sau aplică cel mai drastic de a doua zi.

Nu avem motive să aplicăm decât incipient starea de urgență, care să ajute producătorii autohtoni de medicamente, de materiale și minsterele de resort.

Nu e cazul să golim rafturile magazinelor!

Să nu ne ducem în aglomerație, să evităm locurile aglomerate, deplasările inutile, contactul cu persoanele care tușesc, strănută sau au dificultăți în respirație!

Apa și săpunul sunt foarte utile.

Să avem în casă un antitermic și un antiinflamator", a explicat Nelu Tătaru.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, că a decis să decreteze starea de urgență în România începând de săptămâna viitoare, pentru a permite o luptă mai eficientă cu epidemia de coronavirus.

Anunțul a fost făcut la depunerea jurământului noului guvern condus de Ludovic Orban, care a avut loc în condiții speciale. Guvernul a fost învestit sâmbătă de Parlament, printr-o procedură urgentată.

Citiți și: Ce ar însemna decretarea stării de urgenţă pe teritoriul României în plină epidemie de coronavirus

Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență se aduce neîntârziat la cunoștința populației prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.

Decretul se difuzează pe posturile de radio și de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, și este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de asediu sau de urgență.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri