Nemulțumiți de obligativitatea vaccinurilor, 200 de oameni au protestat în Piața Victoriei

Data publicării:
170813_ANTI_VACCIN_PROTEST_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Aproape 200 de oameni au protestat duminică în faţa Guvernului, nemulţumiţi de legea care ar urma să îi oblige să vaccineze copiii. Ei susţin că proiectul de lege le-ar încălca drepturile constituţionale de părinţi.

170813_ANTI_VACCIN_PROTEST_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
170813_ANTI_VACCIN_PROTEST_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Surse galerie foto: Inquam Photos / Octav Ganea; capturi Digi24

Aș dori ca toți părinții care au copii, frați, nepoți, copilași, rude, prieteni să nu mai vaccineze copiii! Să nu mai asculte de doctori!”, a strigat într-o portavoce, la miting, un bărbat îmbrăcat în haine preoțești.

Protestatarii s-au adunat în faţa Guvernului de la ora 16:00. Ţinta lor este proiectul vaccinării obligatorii.

„Înseamnă că îmi încalcă un drept. Dreptul meu de a alege. Dreptul meu constituţional. Drept recunoscut în România şi oriunde în lume de a alege faţă de copilul meu”, spune o femeie.

Protestatarii sunt convinşi că vaccinurile nu sunt de fapt prea eficiente şi că în spatele proiectului de lege ar sta interesele industriei farmaceutice.

„Se dorește o populație, să zicem, susceptibilă la boli. Cu o rată de îmbolnăvire destul de mare, fiindcă științific nu există un consens”, arată un protestatar.

De cealaltă parte, datele Ministerului Sănătăţii sunt îngrijorătoare. Peste 220.000 de copii nu sunt vaccinaţi deloc ori au sărit peste anumite vaccinuri. În prezent, peste 37.000 de copii nu sunt înscrişi la un medic de familie. Proiectul care nu va mai permite copiilor nevaccinaţi să intre în colectivitate a intrat în ultimele faze ale aprobării pe fondul epidemiei de rujeolă.

Sunt peste 8.000 de cazuri începând din iarnă, dintre care 32 - mortale, dintr-un total de 35 la nivel european.

„Dumnealor folosesc în acest moment o exagerare a reacţiilor adverse ale vaccinurilor. Anumite reacţii adverse se întâmplă, dar aceste reacţii adverse nu trebuie să le punem în balanţă cu situaţia în care dacă nu am vaccina o populaţie nu se întâmplă nimic. Tragedia se întâmplă, reapar epidemii, reapar boli grave şi atunci riscul de a pierde persoane este infinit mai mare comparativ cu aceste reacţii adverse pe care le exagerează în acest moment”, spune Dumitra Gindrovel, medic de familie.

Proiectul de lege privind vaccinarea va ajunge în septembrie în Parlament. Sunt prevăzute şi pedepse pentru cei care nu-şi vaccinează copiii.

Date îngrijorătoare:

Copii nevaccinaţi: 220.000

Copii fără medic de familie: 37.000

România cazuri rujeolă: 8.000

România decese rujeolă: 32

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri