Nereguli sesizate de Comisia Europeană la centrele de transfuzii din România

Data publicării:
sange transfuzie-1

Centrele de Transfuzii din România sunt total depăşite. Dotările au rămas în urmă cu 5 decenii, personalul e insuficient, iar pacienţii nu primesc tratamentul corespunzător. Concluziile apăreau într-un raport al Comisiei Europene, făcut acum doi ani. Lucrurile parcă au încremenit însă. Nimic nu s-a schimbat, deşi autorităţile au tot promis de-a lungul timpului. Aşa se face că Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, funcţionează în continuare, la limita legii.

Peste o sută de pacienţi, bolnavi de talasemie, ar fi trebuit mutaţi de la Institutul de Hematologie, la Spitalul Colentina, încă de acum doi ani. Însă nici în acest moment nu a început transferul lor. Deşi, specialiştii spun că viaţa acestora este în pericol. Ministerul Sănătăţii a promis că bolnavii vor fi mutaţi în această vară, dar încă nu s-a întâmplat nimic.

Comisia Europeană cerea încă în 2017 revizuirea completă a structurilor Institutului Naţional de Hematologie, după ce a constatat că aici se încalcă legislaţia europeană privind calitatea şi siguranţa sângelui. Şi că pacienţii sunt trataţi în spaţii vechi şi inadecvate.

În plus, echipamentele sunt şi ele depăşite şi insuficiente pentru gestionarea eficientă a colectării, testării şi prelucrării sângelui.

De asemenea, este necesară şi informatizarea sistemului prin care angajaţii înregistrează rezultatele testelor de sânge.

Faptul că această procedură se face cu pixul pe hârtie de către personalul medical reprezintă o ameninţare gravă la starea sănătăţii publice, pentru că oricând pot apărea erori fatale, mai spun specialiştii.

În perioada în care a fost realizat raportul, a avut loc şi misiunea de audit pentru sistemul transfuzional din România, realizată de coordonarea DGSANTE, din cadrul Comisiei Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri