Niciun transplant în România în ultimele zile

Data actualizării: Data publicării:
radu deac cu burtiera

Neregulile semnalate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii la Agenţia Naţională de Transplant au avut drept consecință faptul că nu s-a mai efectuat nicio astfel de procedură, susține conducerea Agenției Naționale de Transplant. La singurul donator în moarte cerebrală apărut în ultimele zile, medicul legist a refuzat să îşi dea acordul, de teamă să nu fie implicat în scadalul mediatic la care asistă.

„Atacurile declanşate recent în spaţiul public asupra Agenţiei Naţionale de Transplant şi asupra activităţii de transplant au drept consecință faptul că din acel moment nu s-a mai efectuat niciun transplant în România, fapt fără precedent. La singurul donator în moarte cerebrală, declarat la Satu Mare, în urmă cu o zi, în cursul zilei de sâmbătă, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat să îşi dea acordul de teamă să nu fie implicat în scadalul mediatic la care asistă”, a declarat luni, într-o conferință de presă, Radu Deac, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant.

Doctorul Irinel Popescu, coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic de la Fundeni, a explicat că bolnavii aflați pe lista de așteptare beneficiază de un cod și sunt înscriși în Registrul Național de Transplant. „Nu există o prioritate pe listă, deoarece ciroza hepatică e imprevizibilă”, a declarat Irinel Popescu. „La noi această alocare s-a făcut întotdeauna pe crierii strict profesionale, pe baza unui regulament depus la Agenția Națională a Transplantului și la Ministerul Sănătății. Orice afirmație, din acest punct de vedere, este total neavenită”, a mai spus Irinel Popescu referindu-se la acuzele pe care le aduce ministrul sănătății, care se bazează pe un raport al Corpului de control.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, are suspiciuni că transplanturile în România se fac preferențial, iar listele de așteptare nu sunt respectate. 60% dintre pacienții care au beneficiat de transplanturi în 2014 au fost înscriși pe liste în același an, deși erau pacienți care aşteptau încă din 2005, a declarat Vlad Voiculescu într-o conferință de presă organizată sâmbătă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri