Noi mărturii în cazul Lucan. O pacientă a renunțat la operație când a aflat cât trebuie să dea șpagă

Data actualizării: Data publicării:
mihai lucan captura

Din ce în ce mai mulţi foşti pacienţi de la Institutul de Urologie Cluj-Napoca rup tăcerea şi vorbesc despre caracatiţa din jurul spitalului. Spun că puteai să mori liniştit pe holurile de la urgenţe, pentru că nu te băga nimeni în seamă. Ţi se spunea doar cât va costa intervenţia de care aveai nevoie şi apoi erai transferat la clinica privată a medicului Lucan. Pe o femeie din Cluj-Napoca, o criză de colică renală ar fi putut-o costa o mică avere.

O clujeancă a ajuns, în 2014, cu salvarea la Unitatea de Primiri Urgenţe. Avea dureri insuportabile, din cauza unei crize de colică renală. Medicii i-au dat calmante şi au trimis-o la Institutul de Urologie şi Transplant Renal, pentru investigaţii amănunţite. Nici nu putea să meargă: un brancardier a ajutat-o să ajungă pe holul Institutului. 12 ore femeia povesteşte că nimeni nu a bagat-o în seamă.

„Am avut naşteri, dar n-am avut asemenea dureri. Groaznic. Te lasă... vedeam şi pe alţii... te lasă să agonizezi. Nimeni nu a venit să mă întrebe, nimeni nu a venit să facă o fişă medicală”, spune o fostă pacientă.

Într-un final, medicii de gardă i-au spus că la Institut nu au cu ce să o ajute. Şi au îndemnat-o să meargă la clinica privată a medicului Lucan. Nu înainte de a-i spune la ce să se aştepte, financiar.

„La un moment dat ajunsesem la 3.800 de euro cam aşa. Foarte repede calculam şi mă gândeam: Doamne, Dumnezeule, de unde atâţia bani. Şi soţul meu zice: domnul meu, noi am venit la o instituţie de stat, suntem asiguraţi, cotizăm, totuşi...”, mai spune femeia.

Când a aflat cât de mare e nota de plată, femeia a preferat să renunţe. Povesteşte, însă, că indiferent ce nevoi aveai, nu scăpai fără să-ţi cumperi sănătatea, în clinica privată.

Se duceau plasele, se dădeau plicurile nici fără cea mai mică jenă!”, spune fosta pacientă.

De practicile imorale ştia toată lumea.

„Toţi de aici care am lucrat, eu sunt din 2002, ştiam de această practică. Majoritatea celor de aici de la institut lucrau şi la Lukmed. Erau luaţi încă de când erau rezidenţi, angrenaţi acolo, asistente, infirmiere. Se folosea de acelaşi personal”, spune Silviu Moga, manager interimar ICUTR Cluj-Napoca.

Impresionat de poveştile foştilor pacienţii ai medicului Lucan, un avocat din Cluj a anunţat, pe internet, că îşi oferă pro bono serviciile oricărui om care vrea să lupte cu bolile sistemului.

„În general erau oameni care au avut membri de familie operaţi de medical Lucan şi care după operaţie au decedat. Mi-am oferit spijinul pentru aceşti oameni care nu au posibilităţi material şi care ar vrea totuşi să li se facă dreptate”, declară Dorin Dan Tătar, avocat.

Medicul Mihai Lucan este cercetat sub control judiciar pentru delapidarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Pe același subiect

Vlad Voiculescu: Medicul Lucan avea informatori în Ministerul Sănătății

Ministrul sănătății, precizări despre audierea sa la DIICOT

Deputat: „România este plină de Lucani"

Deputatul Ungureanu, acuzații grave la adresa lui Emil Boc și Florian Bodog

Dosarul Lucan | Acuzaţii: "Am luat bani din bancă și am pus în plicul domnului profesor 4.000 de lei"

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri