Noi tensiuni între Florin Cîțu și Vlad Voiculescu. Premierul trimite corpul de control la Ministerul Sănătății

Data actualizării: Data publicării:
florin citu si vlad voiculesc
Prim-ministrul Florin Cîțu și Vlad Voiculescu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Florin Cîțu îi cere ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, documente care să arate legalitatea în privința datelor despre vaccinare și testare pe care le-a făcut publice, potrivit surselor Digi24. Suspiciunea este că Ministerul Sănătății a făcut publice unele informații în lipsa unor avize obligatorii.

ACTUALIZARE 15:00: Vlad Voiculescu a scris după-amiază pe pagina de Facebook un mesaj în care neagă existența tensiunilor între el și premierul Florin Cîțu.

„Ministerul Sănătății a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie și vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informații absolut firești și nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe județe, și pe centre de vaccinare. (...) Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine și premierul Florin Cîțu”, scrie ministrul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ.

„Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea”, a declarat Florin Cîţu, luni, la Parlament, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat despre un comunicat al Ministerului Sănătăţii referitor la „remedierea” unor chestiuni legate de publicarea datelor privind efectuarea de teste COVID la nivelul fiecărui judeţ.

Întrebat, la ce avize se referă, premierul a explicat: „Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”.

Ministerul Sănătăţii a făcut săptămâna trecută, vineri, precizări cu privire la procesul de transparentizare a datelor publicate pe pagina data.gov.ro: „Datele cu privire la teste nu au fost extrase integral din aplicaţia Corona Forms. Acest proces de transparentizare a datelor pe pagina data.gov.ro este automat şi, deoarece a fost lansat ieri (joi, 4 martie - n.r.), există încă provocări tehnice care sunt în curs de soluţionare. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) lucrează în acest moment la modificarea modalităţii de exportare a datelor, care vor fi actualizate în cursul zilei de astăzi (vineri, 5 martie - n.r.)”.

Vlad Voiculescu: Transparența e un obiectiv nu numai al Ministerului Sănătății, dar și al Guvernului

Astăzi, Vlad Voiculescu a făcut noi declarații cu privire la acest subiect.

„Toate datele care țin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există vreun motiv pentru ca anumite date să nu fie făcute publice, atunci acea autoritate care consideră asta poate să se exprime public. Nu există date publice secrete. Tot ce înseamnă munca administrației publice, respectiv ban public cheltuit, ar trebui să fie date publice, transparente. Transparența e un obiectiv nu numai al Ministerului Sănătății, dar și al Guvernului. (Reporter: Este vorba despre numărul de teste pe județe pe care le-ați publicat pe 4 martie, aveați avize de la STS, SRI?) Numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte, cred că e un lucru pe care îl așteptam cu toții. N-a trimis premierul corpul de control”, a declarat luni Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri