Nu numai vârstnicii pot face forme grave de COVID-19. Trei categorii majore de risc în rândul tinerilor

Data publicării:
Doua persoane poarta masca de protectie impotriva raspandirii COVID-19
FOTO: Profimedia Images

Supraponderalii, cadrele medicale, cei cu hiperactivitate imună, diabet și afecțiuni pulmonare sunt cu risc în faţa COVID-19. Şi tinerii din aceste categorii pot face forme grave ale COVID 19. În România, peste 400 de persoane au murit din cauza noului coronavirus, informează Mediafax.

Pe lista celor care au murit de COVID-19 în România se află şi persoane sub 50 de ani. Până nu de mult informaţia era că noul coronavirus dă complicaţii mai mult în rândul persoanelor în vârstă şi a celor care mai au şi alte afecţiuni.

Totuşi specialiştii din sănătate spun că nu doar cei în vârstă pot face complicaţii după infectarea cu COVID-19.

„Lucrurile sunt destul de clare. Sunt mai multe puncte şi categorii de risc în rândul tinerilor. Sunt tineri care nu ştiu că au alte afecţiuni. Uităţi-vă de exemplu în SUA, tânăr supraponderal, fumător care nu şi-a făcut analize dar are puţin diabet, puţină hipetensiune. Este o categorie de risc. Pentru că supraponderalii abia pot urca scările fără să obosească, fiind plămânii foarte solicitaţi”, a declarat specialistul în boli infecţioase de la Matei Balş, Adrian Marinescu.

O altă categorie cu risc în rândul tinerilor este cea a cadrelor medicale.

„Personal medical supraexpus, intră în contact de multe ori câte puţin cu virusul, iar la un moment când se îmbolnăvesc pot face o formă gravă”, a mai spus medicul Adrian Marinescu pentru Mediafax.

Mai există categoria celor care fac o reacţie imună foarte puternică.

“Se întâmplă ca tineri să facă hiperactivitate imună. Persoane care nu au nimic dar sistemul lor imunitar devine agresiv. Aceste cazuri sunt foarte rare statistic, dar întotdeauna vor fi excepţii”, a declarat medical Adrian Marinescu.

În România sunt peste 8.000 de persoane infectate cu COVID-19, iar mai bine de 400 şi-au pierdut viaţa de la începutul crizei.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri