Nu toți nodulii depistați la sâni înseamnă cancer. Investigația minim invazivă în patologia sânului

Data publicării:
medic consultatie diagnostic doctor
FOTO: Shutterstock

Nu toţi nodulii depistaţi la sâni înseamnă cancer. Dar, este indicat ca femeile care resimt dureri sau care, în urma auto-examinării, au depistat un nodul, să facă investigaţii imagistice, precum ecografia mamară sau mamografia. O altă tehnică, ecografia intervenţională, permite efectuarea unor manevre terapeutice și diagnostice moderne, minim invazive. În ce constă procedura, ne explică dr. Lucian Ruşitoru, medic specialist chirurgie grenerală, cu competenţă în chirurgia oncologică.

Ecografia intervențională este de fapt o ecografie care ajută alte proceduri sau alte tehnici în tratamentul sau în diagnosticul anumitor leziuni, atunci când leziunile sunt mici, nu au exprimare clinică sau nu le putem simți. În aceste cazuri avem nevoie de ecografie ca să le putem „vedea” și să le putem aborda, să le scoatem, sau să le aspirăm, în cazul chisturilor.

Este o ecografie obișnuită care se asociază unei tehnici mai mult sau mai puțin invazive. Poate fi folosită în ambulator, atunci când sub controlul ecografului putem face puncții sau biopsii sau poate fi folosit în sala de operații, atunci când leziunile fiind foarte mici nu le putem simți, și ca să le scoatem cu cât mai puțină trauma. Este o ecografie care vine în sprijinul altor proceduri.

O femeie ar trebui să meargă la control anual, nu doar atunci când o doare ceva, nu doar atunci când simte ceva. Asta ne ajută ca atunci când apar leziuni să fie atât de mici încât nu se simt, iar prognosticul este mai bun în acest caz. O ecografie făcută anual ar fi ideală de control. Mamografia se face după 40-45 de ani sau în cazuri deosebite înainte de această vârstă.

Biopsia e recomandată când avem leziuni cu caracter suspect, când leziunile au anumite dimensiuni, și astfel avem un diagnostic înainte de a stabili care ar fi strategia terapeutică în cazul respectiv.

Atunci când o femeie simte că ceva nu este în regulă, trebuie să se adreseze medicului și acesta stabilește ce investigații trebuie făcute.

Ecografia mamară de control poate fi făcută după ce fete depășesc vârstă de 16-18 ani. Am avut cazuri cu tot felul de leziuni și modificări în sân la vârste fragede.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri