O comisie va decide la Ministerul Sănătăţii dacă va fi legalizat canabisul în România

Data actualizării: Data publicării:
cannabis

O comisie va decide la Ministerul Sănăţii dacă va fi legalizat canabisul în România. Strict în scop medical, lămureşte Sorina Pintea după ce o declaraţie a şefului de Finanţe a lăsat de înţeles că în viitor substanţa halucinogenă ar putea fi folosită şi în scop de recreere. Tema a fost preluată şi de preşedintele Senatului care spune că va lansa o dezbatere cu ONG-uri, directori de şcoli şi autorităţi.

În ţări europene precum Cehia, Germania, Croaţia, Macedonia şi Polonia, consumul de marijuana în scopuri medicinale este legal de mai mulţi ani. Unele state încă fac testări. În România a fost înfiinţat un grup de lucru la Ministerul Sănătăţii.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: Din acest grup de lucru fac parte specialiști din cadrul Ministerului Sănătății și doi reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. E nevoie să introducem canabisul medicinal pentru pacienții cu o patologie urâtă.
Reporter: Se ia în calcul și pentru un scop recreativ?
Sorina Pintea: Nu! În niciun caz.

În ţările unde canabisul a fost legalizat în scop medical, sunt folosiţi doi compuşi chimici. Dar sunt state care au ales doar unul din aceşti compuşi, tocmai pentru că efectele concrete asupra sănătăţii nu sunt documentate complet.

Radu Ţincu, toxicolog: Trebuie făcută o analiză foarte serioasă înainte. Să specifice foarte clar cine sunt medicii prescriptori. Nu ar putea fi medicul de familie. Se va alege o prescripţie foarte securizată pentru ca aceste reţete să nu poată fi falsificate. Trebuie să existe o autoritate care să reglementeze şi să supravegheze distribuţia din farmaciile respective către populaţie.

Toate aceste detalii trebuie stabilite de autorități”. În această săptămână, președintele Senatului a anunțat că va organiza o dezbatere privind legalizarea canabisului în scopuri medicale, dar și despre fenomenul consumului de droguri.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, postare pe Facebook: Sigur că este un subiect care până acum a fost în bună măsură evitat a fi discutat în spaţiul public. Să ştiţi că dacă nu le discutăm, problemele nu se rezolvă de la sine.

Specialiștii cred că amestecarea discuției despre canabisul medical cu fenomenul consumului de droguri va crea confuzie.

Radu Ţincu, toxicolog: Marijuana în scop medical este un aspect, iar marijuana în scop recreaţional e cu totul alt aspect. Gândiţi-vă că anumiţi cabinoizi din extractele medicale, nu au efecte halucinogene sau efecte euforice.

Nu e pentru prima dată când autoritățile promit soluții. În 2009 a fost înființată o Comisie Prezidențială pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice din România. Una dintre recomandările specialiștilor de la acea vreme a fost tocmai legalizarea canabisului în scop medical. Tratamentul pe bază de canabis se poate administra împotriva durerilor provocate de cancer şi alte boli grave sau poate ajuta în cazul sclerozei multiple.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri