O familie a donat piele, dar statul nu a primit-o

Data actualizării: Data publicării:
doctori

Medicii români au ratat una dintre puţinele ocazii pe care le primesc de a recolta piele. Nu din vina lor, ci pentru că ţara în care 65 de oameni au murit în urma unui incendiu nu are o bancă specializată pentru conservarea acestui tip de ţesut.

Femeia de 41 de ani a fost internată, în comă, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, după ce a făcut un accident vascular cerebral. Timp de o lună, medicii s-au străduit s-o salveze, însă aceasta a intrat în moarte cerebrală.

Bianca Purcarin, medic anestezist SJU Bacău: Este foarte greu de obţinut atât acordul familiei, cât este foarte greu de menţinut pacientul în moarte cerebrală până la prelevare.

Imediat ce familia a fost de acord să doneze organele, medici din Bacău, Bucureşti şi Iaşi au început cursa pentru salvarea altor vieţi.

Dr. Dana Călţaru, secţia de Oftalmologie, SJU Bacău: E singurul lucru care ne motivează să rămânem pe baricade şi să facem tot ce se poate pentru ca unii oameni să supravieţuiască, alţii să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii.

Cu toate că familia a fost de acord şi cu prelevarea de ţesut, acest lucru s-a putut face doar parţial.

Prof. dr. Andrei Nica, Spitalul Colentina, Bucureşti: Este al treilea caz de donator de ţesut. Se obţin foarte, foarte greu acordurile pentru acest ţesut. Ţesut însemnând, os, tendon, cornee, piele.

Dr. Raluca Neagu, coord. Centrul de Transplant Iaşi: Din păcate, neexistând o bancă de piele acreditată pe teritoriul României, nu s-a putut face prelevarea.

Corneea, țesut osos, tendoane, rinichii și ficatul femeii de 41 de ani au fost deja transplantate, în clinici din Bucureşti şi Iaşi. Anul acesta, singura bancă de piele din România, cea care funcţia la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitală, a fost închisă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri