O firmă acuzată de Pintea că vinde dezinfectanți neconformi se apără: Ministrul Sănătății a făcut afirmații defăimătoare și false

Data actualizării: Data publicării:
sorina pintea - inquam george calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

Nou scandal privind dezinfectanți ineficienți, în spitale. E o anchetă penală care a ieșit la iveală marți, 19 martie, când poliția a descins la firmele bănuite că au furnizat substanțe inutile spitalelor. Ministrul Sănătății a reclamat problema, dar spune că situația nu era de natură să pună în pericol viețile pacienților. Una dintre companiile pomenite de Sorina Pintea se apără și spune că produsele biocide pe care le livrează spitalelor sunt produse și importate din Germania, având toate avizele eliberate de laboratoare din Germania, Austria și Cehia. În plus, reprezentanții companiei spun că nu se intervine asupra produselor pe care le vinde „ambalate și sigilate de producătorul din Germania”.

Reprezentanții societății comerciale Carina SRL menționează într-un comunicat transmis presei că Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a făcut afirmații defăimătoare, eronate și false care au vizat firma, și „au drept scop distragerea atenției de la adevăratele probleme existente în sistemul sanitar din România și starea precară a spitalelor din România, precum și subfinanțarea sistemului de sănătate publică aferent.

Citiți integral comunicatul transmis de societatea comercială Carina SRL:

„Subscrisa S.C AL CARINA S.R.L. cu sediul social in Ploiesti, Str. Piramidei nr.8, Judet Prahova, inregistrata la Of.Reg.Com. sub nr. J29/2280/1993, CUI RO4621450, reprezentata prin Administrator legal Dan Cruceanu si asistati de av. Laurentiu Veteleanu in baza contractului de asistenta juridica incheiat in acest sens,

- avand in vedere prezentarea unori informatii neadevarate si eronate pe intreaga durata a zilei de ieri 19.03.2019 precum si in continuarea programelor de stiri aferente zilei de 20.03.2019, informatii prin care interesele si imaginea societatii Al Carina S.R.L. sunt grav afectate;

- tinand cont de prevederile art. 49 si urmatoarele din Decizia CNA nr. 220 / 2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual, raportat la dreptul la replica, asa cum au fost ele modificate si completate prin decizii ulterioare aferente

- avand in vedere afirmatiile defaimatoare la adresa societatii Al Carina SRL, vehiculate si raspandite in mass media, conform carora societatea AL CARINA S.R.L. este o societate care : fabrica si comercializeaza produse biocide diluate

- tinand cont de afirmatiile eronate si false, aduse in mass media de catre Ministrul Sanatatii, cu privire la situatia produselor biocide comercializate de societatea AL CARINA S.R.L. care au drept scop distragerea atentiei de la adevaratele probleme existente in sistemul sanitar din Romania si starea precara a spitalelor din Romania precum si subfinantarea sistemului de sanatate publica aferent;

- in baza dreptului legal la o corecta si completa prezentare a informatiei, raportat la prevederile art. 53 din Decizia CNA nr. 220 / 2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual

VA SOLICITAM prin prezenta sa difuzati prezentul drept la replica al societatii Al Carina S.R.L. cu privire la falsele afirmatii referitoare la produsele biocide prezentate in programele de stiri drept “ fabricate si comercializate sub forma diluata de societatea Al Carina S.R.L.” urmand a avea in vedere urmatoarele considerente :

Societatea Al Carina S.R.L. este o societate care NU FABRICA si NICI NU INTERVINE in procesul de livrare si comercializare a produselor biocide comercializate de societate, aceste produse fiind fabricate, ambalate si sigilate de producatorul din Germania, societatea noastra neavand nici o interventie la produsele importate din Germania.

Aceste produse importate din Germania sunt testate la laboratoare din Germania, Austria si Cehia, conform avizelor de acreditare si standardizare in domeniul produselor biocide ale Uniunii Europene, laboratoarele in cauza fiind acreditate sa emita analize si opinii valabil obligatorii pe intregul teritoriul Uniunii Europene.

In acest sens, orice asemanare sau inducere a ideii ca situatia societatii noastre este asemanatoare situatiei generate de societatea Hexi Pharma este o asemnare eronata si indusa cu rea credinta, societatea noastra neavand nici un aport in fabricarea, sigilarea si/sau diluarea produselor comercializate ori interventia minimala asupra acestora.

Cu referire la cele sustinute de Ministrul Sănătății în declarațiile date în data de 19.03.2019, conform carora, la nivel național Direcțiile de Sănătate Publică, în cadrul controlului tematic din anul 2018, în urma verificărilor unui număr de 15 produse biocide, au constatat “neconformități cu privire la eficacitatea fungicidă” a 3 dintre produsele biocide vizate, motiv pentru care acestea au decis retragerea de pe piață a acestora, facem urmatoarele precizari :

Din aceste 3 produse, un singur produs a fost identificat ca fiind comercializat de societatea noastra, acest produs fiind decis a fi retras de pe piata de catre Direcția de Sănătate Publică Prahova la data de 21.01.2019 – anexa 1 la prezenta - pana la clarificarea situatiei produsului, in conditiile in care au fost identificate in tara un numar de 4 loturi pentru care s-a pretins ca nu au trecut testele efectuate de laboratoare din Romania.

Exceptand faptul ca laboratoarele din Romania NU SUNT ACREDITATE conform standardelor UE sa emita opinii si pareri cu privire la neconfomitatea produselor biocide, inclusiv prin prevederile art. 8,p-tul (2) din Statulul RENAR - Asociaţia de Acreditare din România - RENAR, este o organizaţie neguvernamentală, fără scop lucrativ, constituită pe baza prevederilor Legii 21/1924, cu modificările ulterioare, personalitatea juridică fiindu-i recunoscută prin Sentinţa Civilă nr. 1966 din 07.08.1990 (dosar 1975/PJ/1990) a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, fiind constituia si recunoscută oficial ca organism naţional de acreditare unic, in temeiul OG 23/ 2009 şi in baza prevederilor Regulamentului (CE) nr.765/2008 - specificandu-se expres :

(2) Asociaţia nu are dreptul să presteze servicii de consultanţă pentru acreditare sau servicii de evaluare a conformităţii.

Facem precizarea ca, la data de 23.01.2019 in baza procesului verbal nr. 177 s-au prelevat de la sediul societatii noastre produse din loturile supuse controlului, în prezența inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Prahova, purtând sigiliul DSP PH, acestea fiind trimise, pe cheltuiala societatii noastre, în vederea retestării produsului, la laboratoare acreditate din Uniunea Europeană - a se vedea procesul verbal de prelavare a mostrelor nr. 177 din 23.01.2019 –

anexa 2 la prezenta . Rezultatul analizelor efectuate la acest laborator din Germania acreditat conform standarelor UE, a fost pozitiv, în sensul că produsul biocid vizat este conform pentru activitatea fungicidă. – a se vedea anexele 3, 4 si 5 la prezenta

Aceasta reanalizare s-a efectuat la acelasi laborator acreditat conform standarelor UE din Germania, la care DSP Prahova si DSP Hunedoara au trimis spre verificare produsele comercializate de subsemnatii la nivelul anului 2016 – 2017, in plic scandal HEXI PHARMA.

Singura explicatie pe care o putem avea cu privire la afirmatiile eronate aduse in spatiul public de Ministerul Sanatatii conform carora buletinele de analiza prezentate de subsemnatii apartin unor laboratoare neacredintate este aceea ca Ministrul Sanatatii a fost dezinformatat in conditiile in care subsemnatii am depus la Comisia Nationala pentru Produse Biocide – CNPB – toate buletinele de analiza si reanaliza, inclusiv acreditarea la standarde europene a laboratorului din Germania, - a se vedea anexa 6 si anexa 7 la prezenta - in conditiile in care STATUL ROMAN NU ARE LABORATOARE ACREDITATE conform standardelor UE sa emita avize si opinii cu privire la conformitatea produselor biocide.

Referitor la susținerile Ministrului Sănătății potrivit cărora administratorii firmelor vizate nu au putut fi contactați de către reprezentanții Ministerului Sănătății acestea sunt total eronate, întrucât, inspectorii DSP PH au efectuat la nivelul societatii noastre pe durata lunii ianuarie 2019, un numar de 3 – trei - controale, în urma căruia s-au întocmit procese verbale de constatare precum si de ridicare a probelor în vederea retestării, din depozitul societății, de punere de sigilii.

Oare cum se puteau întocmi aceste documente, care specifică în mod clar că efectuarea controlului s-a realizat la sediul societății, în prezența administratorului societății, dacă acesta nu a putut fi contactat?

In final dorim sa precizam ca societatea noastra va sta la dispozitia autoritatilor legale din Romania in clarificarea acestor aspecte INSA solicitam responabilitate din partea autoritatilor precum si a societatilor care activeaza in spatial mass media, in vederea prezentarii unor fapte reale si nicidecum afirmatii denigratoare si false la adresa societatii noastre cu privire la aceste produse fals precizate ca neconforme de catre Ministrul Sanatatii in baza unor analiza efectuate de Centrul Regional de Sanatate Publica IASI, care nu este abilitat conform standarelor UE sa emita pareri si opinii cu privire la acreditarea RENAR, acest organism national de certificare neavand prin statut abilitatea de a se exprima cu privire la conformitatea produselor raportat la standardele UE.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri