OMS: Obezitatea în Europa a atins „proporții epidemice” și contribuie la moartea a peste 1 milion de europeni în fiecare an

Data actualizării: Data publicării:
Persoane supraponderale
Obezitatea este de vină pentru cel puțin 13 tipuri diferite de cancer și provoacă peste 200.000 de cazuri noi de cancer în fiecare an în Europa. Foto: Profimedia Images

Problema obezității în Europa a atins „proporții epidemice”, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății într-un raport al biroului regional european, informează Politico. Obezitatea provoacă moartea a peste 1,2 milioane de persoane în fiecare an în Europa, potrivit raportului.

Cazurile de obezitate sunt în creștere alarmantă: 59% dintre adulți și aproape 1 din 3 copii sunt supraponderali sau obezi, se arată în studiul OMS. De asemenea, datele preliminare arată că pandemia a crescut riscul de apariție a obezității în rândul copiilor și a adolescenților.

Aproape un sfert din populația adultă a Europei suferă de obezitate – o rată mai mare se întâlnește doar pe continentele americane, potrivit OMS, informează France24.

În raport, OMS Europa a evidențiat influența negativă pe care o au aplicațiile serviciilor de curierat care ar putea să contribuie la problema obezității, întrucât încurajează o viață sedentară. Pandemia și restricțiile de circulație au dus la o utilizare mai frecventă a acestor aplicații.

Persoanele obeze și supraponderale au fost afectate în mod disproporționat în timpul pandemiei de Covid-19, potrivit OMS, informează Al Jazeera. Oamenii care au probleme cu greutatea s-au confruntat cu un risc mai mare de spitalizare și de deces după infectarea cu coronavirusul.

Obezitatea provoacă peste 200.000 de cazuri noi de cancer în fiecare an în Europa

OMS recomandă implementarea de măsuri prin care restaurantele care sunt obligate să prezinte informații nutriționale să facă acest lucru și pe aplicațiile online și ca serviciile care livrează mâncare să fie clasificate drept afaceri din domeniul alimentar, așa încât să poată fi trase la răspundere într-un mod similar.

Niciuna dintre țările europene nu va putea opri creșterea numărului de cazuri de obezitate până în 2025.

Este nevoie de atenție din partea celor mai înalți oficiali ai guvernelor europene pentru a preveni această „epidemie”, potrivit OMS. Obezitatea este de vină pentru cel puțin 13 tipuri diferite de cancer și, cel mai probabil, provoacă peste 200.000 de cazuri noi de cancer în fiecare an în Europa.

În anumite țări, conform datelor OMS, se preconizează că obezitatea va depăși în următorii ani fumatul ca factor principal de risc al apariției tipurilor de cancer ce pot fi prevenite.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri