OMS: Populaţia îmbătrânită a Europei nu primeşte ajutorul de care ar avea nevoie pentru a se recupera după boală

Data publicării:
Recuperare medicala
394 de milioane de europeni s-au confruntat cu o problemă de sănătate care ar fi necesitat recuperare medicală, în 2019, potrivit OMS. Foto: Profimedia Images

Aproape jumătate dintre persoanele care trăiesc în Europa pot beneficia de recuperare după o boală, însă nu primesc tratamentul de care ar avea nevoie pentru acest lucru, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un raport, informeză Agerepres.

Biroul regional pentru Europa al OMS a atribuit această situaţie îmbătrânirii rapide a populaţiei europene, înmulţirii bolilor cronice şi absenţei programelor de conştientizare despre beneficiile recuperării medicale.

"Recuperarea este un serviciu medical esenţial, care extinde accentul pus asupra sănătăţii dincolo de îngrijirile medicale preventive şi curative pentru a aborda felul în care oamenii funcţionează. Reabilitarea ar trebui să fie disponibilă la toate nivelurile de îngrijire medicală, de la cel primar şi până la structurile de sănătate din sectorul terţiar", a transmis OMS în acest raport.

Dacă nu vor fi luate măsuri, ţările europene riscă să ajungă într-o situaţie în care cetăţenii lor nu vor mai putea să contribuie pe deplin la dezvoltarea societăţii, a adăugat directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

OMS a inclus durerile lombare, fracturile osoase, pierderea auzului şi a vederii, precum şi accidentul vascular cerebral şi demenţa pe lista bolilor cele mai frecvente care necesită recuperare medicală în Europa.

"În regiunea Europa a OMS, în 2019, 394 de milioane de oameni s-au confruntat cu o problemă de sănătate care necesita recuperare medicală pe parcursul ei. Asta înseamnă doi oameni din cinci", a transmis OMS Europa, al cărei sediu regional se află la Copenhaga.

Potrivit raportului, dovezile medicale au arătat că intervenţiile privind recuperarea medicală au fost eficiente din perspectiva costurilor.

"Reabilitarea are potenţialul de a evita spitalizări costisitoare şi de a reduce timpul petrecut în spital, de a scădea numărul reinternărilor şi de a reduce riscurile de complicaţii cauzate de probleme medicale".

Regiunea europeană a OMS este alcătuită din 53 de ţări, inclusiv cele din UE, alături de Rusia, Ucraina, Turcia şi state din Asia Centrală.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri