Organismul bărbatului care a murit în așteptarea unui pat liber la ATI a cedat în două zile de la internare

Data actualizării: Data publicării:
cadru medical infectat cu covid-19 pe un pat de spital
Foto: Guliver/GettyImages

Bărbatul de 65 de ani care a murit vineri așteptând un pat de terapie intensivă pentru bolnavi de COVID ajunsese la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Mediaș miercuri, 21 octombrie, în stare gravă, cu simptome clare de infectare cu COVID, având și comorbidități. 

Medicii au încercat să îl stabilizeze, i-au făcut testul și s-a luat legătura cu Centrul Național de Coordonare a Intervenției pentru a se găsi loc la terapie intensivă. Între timp, însă, starea bolnavului s-a agravat.

„A ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Mediaș în stare gravă. Acesta prezenta simptome asemănătoare cu simptomatologia infecției cu virusul SARS CoV-2, astfel că i s-au recoltat probe în vederea testării RT-PCR COVID-19. Acesta a fost internat, starea lui agravându-se treptat. După primirea rezultatului pozitiv s-a luat legătura cu Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) în vederea solicitării unui loc pe secția ATI, Spitalul din Mediaș având secția de ATI destinată pacienților Covid în amenajare”, a declarat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, citată de Mediafax.

A fost ventilat mecanic, dar avea nevoie de intubare

Pentru că starea bărbatului se agrava, s-a solicitat intervenția medicilor din ATI Mediaș și pacientul a fost ventilat mecanic.

„Între timp, ținând cont că starea acestuia a prezentat o agravare progresivă s-a solicitat intervenția medicilor de pe secția ATI Mediaș, în urma căreia a fost ventilat mecanic și monitorizat în permanență de medicul pneumolog, medicul ATI și medicul de gardă”, a mai spus Andreea Ștefan.

Vineri, însă, bărbatul a murit.

„Chiar dacă Spitalul Municipal Mediaș nu este complet pregătit pentru pacienții confirmați pozitivi cu SARS CoV-2, acesta a beneficiat de tot suportul medical necesar, iar corpul medical a făcut toate eforturile pentru ca viața acestuia să fie salvată”, susține purtătoarea de cuvânt a Prefecturii.

Spitalul din Mediaș nu are terapie intensivă pentru bolnavii COVID-19, aici urmând ca abia de luni să fie instalate două sau trei posturi.

„Pacientul a fost pus pe oxigen. Nu a fost intubat, dar a fost pus pe oxigen. A avut mai multe comorbidități, cardiopatie ischemică, diabet. A decedat. I s-au acordat toate îngrijirile, a avut oxigen, doar că nu a fost intubat. La Mediaș nu se putea intuba, pentru că secția de Terapie Intensivă este pentru ceilalți pacienți, care veneau din secții unde au fost operați. Erau oricum posturile (de ATI – n.r.) ocupate. Aici (la Spitalul Mediaș – n.r.) nu este Terapie Intensivă pentru COVID. Vor pregăti, începând de luni, 2 sau 3 posturi de Terapie la Spitalul Municipal”, a declarat, pentru Mediafax, Gabriel Budescu, șeful DSP Sibiu.

Toate paturile de terapie intensivă din Ardeal sunt ocupate

Întrebat dacă s-a încercat transferul acestui pacient în alt spital unde ar fi putut fi găsit un pat de ATI, Gabriel Budescu a spus că în Ardeal nu mai există această posibilitate, toate paturile de terapie intensivă fiind ocupate.

„Este plin de pacienți care doresc să meargă la ATI (...) câte 3 – 4 - 5 – 7... nicăieri nu există posibilitatea. Sau cel puțin în Ardeal nu există posibilitatea aceasta. Dar să știți că și pacienții intubați își pot pierde viața, pentru că este o luptă”, a spus Gabriel Budescu.

Acesta trage un semnal de alarmă: situația va deveni din ce în ce mai dificilă.

„Eu doresc să nu ne mai întâlnim cu situații de acest fel. Situația va deveni din ce în ce mai dificilă pentru că sunt persoane în vârstă, care, din păcate, din neatenția lor ori din neatenția familiei, a colegilor, ajung să ia acest virus și să știți că situația este foarte delicată”, a mai declarat directorul DSP Sibiu.

Pacienții cu COVID-19 în stare gravă sunt tratați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, unde există doar 12 paturi la Terapie Intensivă. Deși până la începutul lunii octombrie, spitalul a putut primi pacienți și din alte județe, în ultimele două săptămâni, cinci pacienți cu COVID-19 au fost transferați la secții ATI din județul Argeș.

Mai multe localități din județul Sibiu, între care și municipiul Sibiu, intră, de sâmbătă, în scenariul roșu, din cauza ratei de infectare, care a trecut de 3 la mia de locuitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri