Tot mai multe spitale din România, „răpuse” de coronavirus. La Obregia, 70 de cadre medicale sunt puse în izolare

Data actualizării: Data publicării:
spitalul-obregia-info

Spitalele din România „cad” unul după altul, pe măsură ce sunt identificați pacienți depistați pozitiv la testele pentru coronavirus. Cel mai recent exemplu: Spitalul Obregia din București, unde 70 de cadre medicale au fost puse în izolare, după ce un pacient care a ajuns la acest spital în data de 19 martie a fost confirmat cu coronavirus abia miercuri, 25 martie.

Pacientul a făcut febră, iar medicii au hotărât că trebuie să i se facă testul pentru coronavirus. I-au fost recoltate probe a doua zi, însă rezultatele au venit foarte târziu, adică abia miercuri, după cinci zile: testul este pozitiv.

Din păcate, în tot acest interval de timp, medicii nu au știut dacă pacientul este pozitiv sau nu, iar acesta a intrat în contact cu foarte multe cadre medicale, respectiv 70, care se află acum în autoizolare.

Pacientul a stat în aceste zile cu mai mulți pacienți, mai exact 15. Dacă aceștia sau medicii cu care a intrat în contact vor avea simptome, atunci vor fi și ei testați. Până atunci, vor rămâne în izolare timp de 14 zile.

În acest moment, pacientul se află la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde primește tratamentul necesar.

Managerul de la Obregia spune că va elabora un protocol separat pentru pacienții psihiatrici, pentru că în acest moment nu există și trebuie făcut unul și în privința lor.

Risc de a rămâne fără medici. Propunerea lui Alexandru Rafila: Cadrele medicale asimptomatice să-și desfășoare activitatea

Spitalul Obregia se alătură astfel unui șir de instituții medicale din România care au trecut prin experiențe similare.

Astfel, în București, există o situație de acest gen și la Spitalul de Arsuri, după ce un pacient a fost transferat acolo de la Suceava și nu i-au fost făcute recoltări pentru coronavirus nici la Suceava, nici la București. La Spitalul de Arsuri a intrat în contact cu cadre medicale, pentru că aici a suferit două intervenții chiurgicale. 30 de cadre medicale au intrat în izolare. La fel, în momentul în care vor avea simptome, li se vor face teste, până atunci rămân acasă.

Acesta este și motivul pentru care multe spitale rămân fără medici, iar în acest context, profesorul Alexandru Rafila a pus în discuție o ipoteză de lucru: medicii care sunt asimptomatici să nu mai rămână în izolare la domiciliu, ci să li se pună la dispoziție spații, în apropierea spitalelor, ca să-și poată continua munca în spital, cu echipamentul de protecție adecvat și cu un protocol special.

Un alt exemplu celebru de spital contaminat este Spitalul Județean Suceava, despre care deja se vorbește de câteva zile. Aici există deja cadre medicale confirmate cu coronavirus: nu mai puțin de 85!

La fel și la Spitalul Gerota din Capitală, unde 38 de cadre medicale sunt infectate.

Și în județul Hunedoara sunt 11 cadre medicale infectate. La Galați sunt, de asemenea, trei cadre medicale infectate. La Botoșani - 3 cadre medicale infectate, Constanța - 2 cadre medicale infectate, Vrancea la fel, iar în Covasna sunt cinci cadre medicale infectate. 

Astfel, sunt nouă spitale care au personal medicale infectat cu coronavirus și altele două, cel puțin, care au zeci de cadre medicale în izolare la domiciliu. Practic, 10 la sută din rândul celor infectați cu coronavirus în România până acum provin din rândul cadrelor medicale, potrivit estimării profesorului Rafila.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri