Video Exclusiv Pacient COVID la 5 ani. Spitalele pregătesc mai multe locuri pentru copii, inclusiv la terapie intensivă

Carla Tănasie Data publicării:
La spitalul covid din Târgu Cărbunești a fost pregătită o secție de terapie intensivă pentru copii cu cinci paturi, inclusiv pentru sugari
La spitalul covid din Târgu Cărbunești a fost pregătită o secție de terapie intensivă pentru copii cu cinci paturi, inclusiv pentru sugari Foto: captură video

Medicii se așteaptă ca, după începerea școlii, numărul cazurilor de copii infectati cu noul coronavirus să crească. Spitalele se pregătesc pentru eventualii pacienți, iar unele au amenajat și secții de terapie intensivă, chiar dacă până acum nu au fost situații grave la copii. Un astfel de caz este Spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, unde au fost pregătite cinci paturi, cu aparatură nouă. În spital sunt internați trei copii infectați, cu simptome ușoare, iar jurnalistul Digi24, Carla Tănasie, a stat de vorbă cu unul dintre ei: o fetiță de numai 5 ani.

Loredana Făiniș, medic pediatru, intră în salonul unde Alexandra este internată împreună cu mama ei:

- Bună dimineața, cum e? Probleme de ieri până astăzi? Burtica nu doare, nu tușește? Febră?

- Nu.

- Bravo. Mă bucur. Ce facem, Alexandra? Ai recoltat astăzi testul de control, nu?

- Da.

- Bravo. Știi că trebuia să mergi la grădi? Ți-e dor?

- Da.

- Doamne ajută să iasă testul negativ și să mergi la grădiniță!

Și-ar fi dorit să meargă la grădiniță: „Nu mi-e greu să port mască!”

Alexandra are cinci ani și a aflat că este infectată cu noul coronavirus pe 3 septembrie. Semnalul de alarmă a apărut odată cu durerile în gât și temperatura ridicată. Pentru că febra nu-i scădea, mama ei a decis să facă amândouă testul COVID-19. Rezultatul a fost pozitiv atât pentru fetiță, cât și pentru mamă.

- Cum ai aflat ca esti bolnavă?

- Nu mi-am dat seama, mi-am dat seama că aveam febră, spune Alexandra.

- Ți-e greu să porți masca?

- Nu mi-e greu. Până mă învăț, dar o să-mi fie mai ușor.

- Te-ai speriat că ai văzut-o pe mama cu masca?

- Nu m-am speriat, că știam, dar m-am speriat când am auzit la Târgu Jiu.

- Că ai virus?

- Da, m-am speriat.

Acum, după aproape două săptămâni de când a aflat că este infectată, Alexandra așteaptă să se facă bine și este nerăbdătoare să revină la grădiniță. În ziua în care ar fi trebuit să-și revadă colegii, spune că îi este este dor să se joace cu ei.

- Ți-ai fi dorit să mergi la grădiniță?

- Mi-am dorit, dar n-am putut.

- Nu te-a lăsat virusul!

- Păi da, nu m-a lăsat!

- Ce le-ai transmite copiilor, ca să fie și ei în siguranță?

- Le-aș transmite să poarte mască!

Familia a respectat regulile, nu știe de unde s-a infectat

Mama Alexandrei este asimptomatică și spune că nu știe de unde ar fi putut lua virusul. Toată familia a fost prevăzătoare, spune ea.

„Am purtat chiar două măști, mă spăl des pe mâini, nu am mers în concediu, de teamă că mă voi contamina. La serviciu sunt singură în birou, nu intru în contact, n-am fost în mall, nu merg eu în magazine, merge soțul o dată pe săptămână la cumpărături. Deci, chiar am respectat. Ne-am contaminat și se pare că a fost o formă foarte ușoară. Fetiței i-am explicat, a înțeles. A fost un episod de boală. Ne revenim, așteptăm rezultatul, sperăm să fim negative și să se întoarcă și ea la grădiniță. Ea și-ar fi dorit și i-am explicat. Chiar dacă și-ar fi dorit, nu aș fi lăsat-o o săptămână-două, până nu se așază lucrurile”, explică mama. 

Locuri de terapie intensivă, pregătite pentru cei mici

Până acum, în România, copiii care s-au infectat au fost fie asimptomatici, fie au avut forme ușoare. Spitalele au pregătit, însă, și secții de terapie intensivă pentru cei mici.

Medicul arată măștile pentru oxigen: „Aceasta e o măscuță de sugar, deși îi e foarte greu să o accepte. Când vine jetul de oxigen, sunt foarte reticenți. Sunt două mărimi diferite, mai sunt mărimile pentru adolescenți, folosite și pentru adulți. Se pune după capul copilului și se dă drumul la oxigen”, explică medicul pediatru cum ar funcționa terapia intensivă pentru copii. 

La Spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, a fost mărit numărul de paturi, dar a fost achiziționată și aparatură nouă.

În secția de pediatrie a spitalului Covid din Târgu Cărbunești sunt pregătite pentru copii 5 paturi de terapie intensivă, în cazul în care vreunul ar avea simptome grave și ar trebui să ajungă aici. Aparatura a fost deja montată. Și tot în secția de pediatrie mai sunt alte 30 de paturi pentru copiii cu forme mai ușoare ale bolii. În acest moment, însă, sunt internați doar trei copii.

Forme ușoare la copii, două treimi - asimptomatici

De la începutul pandemiei, la Spitalul din Târgu Cărbunești, au fost internați 33 de copii, toți cu forme ușoare de COVID-19. Cel mai mic dintre pacienți avea două săptămâni, iar cel mai mare, 18 ani.

„Din 27 aprilie, au fost internați 33 de copii. Toți cu forme ușoare, două treimi asimptomatici”, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului Târgu Cărbunești.

„Suntem pregătiți pentru umătorul val de pacienți pediatrici, dacă o să fie”, dă asigurări dr. Loredana Făiniș.

Ea confirmă că până acum nu au fost copii la ATI. „Până acum nu au pus probleme, copiii au avut forme ușoare, cel mult o pneumonie virală. Ținând cont că vor intra în contact mai mulți copii, ne așteptăm să crească un pic cazurile. Să sperăm că n-o să dezvolte forme grave, dar ne e teamă de gripă, de alte afecțiuni ale sezonului de toamnă-iarnă, să nu se suprapună”, spune medicul.

În țara noastră, din numărul total al pacienților infectați cu noul coronavirus, 6% sunt copii.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri