Când salvatorii trebuie ei înșiși salvați. „A fost ceva de groază. Mă gândeam: Mă culc, dacă mă scol a doua zi cu dispnee?”

Carla Tănasie Data actualizării: Data publicării:
Constantin Paleu, asistent medical SABIF, este primul angajat de pe Ambulanță din țară care s-a îmbolnăvit de COVID
Constantin Paleu, asistent medical SABIF, este primul angajat de pe Ambulanță din țară care s-a îmbolnăvit de COVID Foto: captură video

Serviciul de Ambulanță Bucuresti llfov abia face față cazurilor noi de coronavirus care apar zilnic și urgențelor obișnuite. Mulți oameni se plâng că echipajele ajung cu întârziere la ei. Angajații de aici trebuie să facă față solicitărilor, însă virusul i-a atacat și pe ei. Și sunt mai puțini. Procedurile de dezinfectare sunt un alt motiv care întârzie intervențiile. Vedem la „Pacient în România” cum arată o zi la Ambulanța București, dar și povestea primului angajat infectat din toate serviciile de ambulanță din țară.


„Spuneți-mi, vă rog, ați luat contact cu persoane diagnosticate cu coronavirus? Rude, prieteni veniți din afara țării mai recent? Dumneavoastră sau doamna ați călătorit? Durerea și umflătura la mână unde mai exact este, în ce zonă a mâinii?”

La dispeceratul de la Ambulanță, telefonul sună încontinuu. Pe lângă urgențele la care medicii interveneau de obicei, acum sunt și cazurile de coronavirus. Aproape că nu e moment în care o ambulanță să nu plece din bază.

1.200 de oameni în medie sună zilnic la Ambulanță pentru a cere ajutorul.

„Vine acolo cât se poate de repede un echipaj medical, da? Conștientă, cooperantă, doamna comunică cu dvs, da?”

Urgența este transmisă către echipaj: „253, confirmăm Golescu Dinicu”.

Cum se procedează când ambulanța transportă un pacient COVID

Pandemia a schimbat regulile și în sistemul de urgență. Acest echipaj de intervenție trebuie să preia o pacientă infectată cu noul coronavirus. Însă înainte de a pleca, medicii și asistenții trebuie să îmbrace echipamentul de protecție, ceea ce mărește timpul de așteptare.

Pacienta a fost dusă la Institutul Matei Balș. La întoarcerea în sediu, echipajul nu poate pleca imediat la alt caz, pentru că este contaminat. Procedura obligatorie este dezechiparea și dezinfectarea ambulanței.

„La un pacient suspect sau confirmat, aceasta e procedura: acum intrăm în camera de decontaminare, urmează nebulizarea pe bază de vapori uscați, să zic așa, apoi este cu soluții chimice, clor sau alcool. Urmează apoi procedura cu dezinfectantul de mâini și apoi dăm jos combinezonul. Ștergem apoi suprafețele din autosanitară, echipamentul, decontaminăm și fizic autosanitara”, explică un membru al echipajului.

„Numărul cazurilor este în permanență în creștere, conform raportărilor, și noi resimțim volumul de muncă”, spune Andrei Ștefan, asistent la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF).

Cât durează o intervenție. Timpul s-a dublat

„Au apărut aceste solicitări cu suspiciune de SARS-CoV-2, care necesită timpi mai lungi de echipare. Timpul de rezolvare a unei solicitări care necesită echipare completă este mult mai mare, este dublu, uneori chiar triplu față de o solicitare obișnuită. Dacă înainte, un caz obișnuit de urgență la care mergea un echipaj era între 50 de minute și o oră și 10 minute până la internarea lui într-un spital, acum poate să ajungă și la două ore și câteodată mai mult, dacă timpii de așteptare sunt mai mari la preluarea pacienților”, explică Alis Grasu, director SABIF.

„Bună ziua! Vă sunăm de la Ambulanță. Cum vă simțiți?”

La Ambulanța București există și un compartiment nou care se ocupă doar de cazurile de coronavirus. Aici sunt și medici de la DSP și personal de la serviciul de urgență care sună pacienții testați pozitiv. Dacă starea lor se agravează, sunt aduși imediat la spital.

„Bună ziua, scuze ce deranj, vă sunăm de la Ambulanță, în colaborare cu DSP. Cum vă simțiți astăzi? Numai o secundă, nu-mi închideți, am lângă mine un medic de la DSP, eu am să cer acum informații și vă spun imediat. Deci aveți 16 zile de când stați în casă. Ați primit rezultatul de la testul 2? Bun. Atâta timp cât v-a ieșit testul pozitiv, dumneavoastră sunteți obligat să rămâneți acasă, izolat”, îi explică operatoarea interlocutorului bolnav de COVID.

Personalul care trebuie să facă toate aceste lucruri este insuficient, chiar dacă au mai fost făcute angajări. Situația este îngreunată și de faptul că virusul nu i-a iertat nici pe salvatori.

Povestea lui Constantin, primul angajat de la Ambulanță care s-a infectat: „Chiar tu, care purtai și două măști?!”

De la începutul pandemiei, 50 de angajați ai Serviciului de Ambulanță București Ilfov s-au infectat. Tot aici a fost și primul caz de COVID-19 din sistemul național de ambulanță. Asistentul medical Constantin Paleu are lacrimi în ochi când povestește prin ce a trecut.

„Eram în tura de zi, eram la Spitalul Obregia, tocmai dusesem un pacient pentru internare. Venind la ambulanță, i-am spus colegului: Bogdan, nu mă simt bine. Este foarte emoționant să-mi aduc aminte. (Plânge) Și zic: am o stare pe care n-am avut-o niciodată”, povestește Constantin Paleu, asistent medical generalist.

Rezultatul testului i-a confirmat bănuiala. Era infectat cu noul coronavirus. A stat în spital 26 de zile.

26 de zile de coșmar

„Cam tot timpul ăsta de internat mă suna doamna manager, mă suna și dimineața, și la prânz, și seara: Hai acasă! Nu mai iese odată negativ? Îmi tremură picioarele, chiar am emoții, că-mi aduc aminte de... A fost ceva de groază”, mărturisește Constantin, cu vocea gâtuită.

„Eram singur în cameră, erau doctorii cu combinezoane, cu viziere, nu știam dacă e infirmier, dacă e asistent, dacă e medic, eram singur în cameră, auzeam: China moare, Franța moare, Italia moare. Mă gândeam: mă culc, dacă mă scol a doua zi cu dispnee? Da, a fost ceva de neuitat”, spune asistentul de pe ambulanță.

Deși e cadru medical, boala l-a speriat ca pe orice alt pacient. A fost în permanență încurajat de colegi, care au făcut gesturi pe care nu le va uita niciodată: de câte ori ajungeau cu alți pacienți la spitalul unde era internat, claxonau din curtea spitalului pentru a ști că ei sunt acolo, alături de el.

„Mă sunau și-mi dădeau o mică sirenă: Suntem la pavilion lângă tine. Da, au fost tot timpul lângă mine, toți, chiar și cei din țară. Și toți se întrebau: cum, chiar tu, care purtai și două măști?!” - povestește Constantin Paleu. 

În momentul în care medicii i-au dat vestea că este negativ s-a bucurat ca un copil. Și a vrut să-și aducă mereu aminte de clipa de fericire care a cântărit cât o eternitate. Așa că și-a pus în salon un tablou pe care scria NEGATIV

Până la acel moment însă, luna de chin pe care a trăit-o a fost cea mai neagră perioadă din viața sa. Apăsarea pe care boala i-a adus-o lui Constantin a fost dublată de teama pentru cei dragi. A aflat că și-a infectat și familia, și pe unul dintre colegi.

„Tati, ai ceva, ai gust, ai miros, ai febră?”

„N-am avut tuse, n-am avut febră, a fost mult mai ușor. M-am speriat, că după cum știți și dumneavoastră și cum spun unii, boala aceasta este perversă, nu știi a doua zi ce ți se întâmplă. Azi ești bine, mâine te trezești că nu mai poți să respiri, că faci febră, faci complicații, ajunge la plămâni. M-am speriat, sincer m-am speriat și toată lumea acasă s-a speriat, și copiii - sunt mici, 8 și 10 ani. În fiecare zi: tati, ai ceva? ai gust, ai miros, te doare ceva, hai să vedem, ai febră?” - povestește Bogdan Sandu, ambulanțier SABIF.

Ambulanța București-Ilfov are și acum cazuri de coronavirus printre angajați: 13. Și mult personal lipsă.

„Suntem cu toții obosiți, permanent ne-am suplinit nevoile atunci când personalul ne intra fie în carantină, fie în izolare”. spune Alis Grasu, șefa SABIF.

Am întrebat-o ce ar trebui să știe oamenii care spun că așteaptă după ambulanță foarte mult timp. 

„Trebuie să înțeleagă că pot fi timpi lungi de așteptare. Suntem, din păcate, puțini. Deficitul de personal, chiar și cu angajările pe care le-am făcut prin selecție de dosare, chiar și cu cele pe care le vom face, tot este destul de mare la nivelul regiunii București-Ilfov”, spune Alis Grasu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri