Chinul la care îi supune statul pe bolnavii de cancer: tratamente care îi țin în viață nu se găsesc nici în spitale, nici în farmacii

Data publicării:
pacient
Chinul la care îi supune statul pe bolnavii de cancer: tratamente care îi țin în viață nu se găsesc nici în spitale, nici în farmacii

Zeci de mii de români diagnosticați cu afecțiuni oncologice sunt supuși de statul român la un chin care le face boala și mai înfricoșătoare: lipsa medicamentelor. Tratamente vitale, care îi țin în viață, nu se găsesc nici în spitale, nici în farmacii. Medicii spun că pericolul uriaș - starea de sănătate a bolnavilor de cancer se degradează rapid dacă fac pauze în schema de tratament, iar asta le pune viața în pericol. Cum se chinuie bolnavii de cancer să supraviețuiască și ce răspuns are Ministerul Sănătății la criza medicamentelor, aflăm la „Pacient în România”.

Soția unui pacient: Când mergem la farmacie, întâmpinăm refuzul la modul: Lăsați-ne în pace, ce ne mai întrebați de medicamentul ăsta? Nu înțelegeți că nu se găsește?

În România sunt sub tratament oncologic 120 de mii de bolnavi. 120 de mii de oameni a căror viață depinde de medicamente. În timp ce alte state își tratează pacienții cu terapii moderne, România nu le asigură nici măcar tratamentele de bază. În acest moment, cel puțin 7 medicamente pentru cancer lipsesc, spun asociațiile de pacienți.

Eliza Gurzu - medic oncolog: Neadministrarea la timp înseamnă pentru pacient, în primul rând scăderea supraviețuirii acestuia. Are impact direct asupra pacientului prin scăderea calității vieții acestuia, agravarea simptomatologiei sau apariția de simptome noi.

Paradoxal este că printre medicamentele care lipsesc sunt și unele foarte ieftine, care costă 20 de lei, altele 200 de lei, cum e cazul unui tratament pentru cancerul de plămâni. Iar întrebarea vine firesc: De ce nu reușim să cumpărăm ceva ieftin? Pentru că statul nu e capabil să schimbe politica prețurilor. Plătește prea puțin pentru medicamente, iar producătorii nu le mai aduc deoarece nu sunt rentabile.

Eliza Gurzu - medic oncolog: Noi mai avem niște stocuri, însă nu-l mai găsim deloc pentru următoarele serii de tratament. O să-i temporizăm până va veni din nou. Nu poate fi înlocuit cu altceva. Sunt citostatice care se administrează pentru acest tip de cancer pulmonar.

Lipsa medicamentelor a dus la un fenomen extrem de periculos, atrag atenția reprezentații pacienților.

Cezar Irimia - președinte FABC: De multe ori, din disperare și în cunoștință de cauză, pacienții noștri au căzut pradă escrocilor și au înghițit tot felul de medicamente salvatoare și și-au pierdut viața.

Și dacă pacienții spun că nu găsesc multe medicamente, la Ministerul Sănătății această criză aproape că nu există.

Alexandru Rafila – ministrul Sănătății: Noi am emis autorizație de nevoi speciale încă de acum câteva luni. Din cele 3 medicamente, am verificat, 2 există în depozite în cantități mari. Sigur nu putem noi, ca Ministerul Sănătății, să înlocuim managerii de spital care nu au cumpărat aceste medicamente.

Dacă medicamentele există si nu ajung la pacienți sau dacă managerii sunt de vină, treaba Ministerului Sănătății este să se asigure că bolnavii nu au de suferit, lucru care nu se întâmplă. Pasarea responsabilității a devenit o obișnuință și nu rezolvă problema.

Cezar Irimia- președinte FABC: Dacă lucrurile nu se vor îndrepta curând, în cel mult 10 zile vom acționa ministerul în judecată pentru iresponsabilitate pentru acești pacienți.

Iar criza nu e legată doar de lipsa medicamentelor.

O altă problemă pe care o întâmpină pacienții cronici este că nu reușesc să își ia pe rețetă toate medicamentele prescrise de medic și acest lucru se întâmplă deoarece CNAS nu a mai actualizat plafonul de 13 ani.

Așa că oameni deja chinuiți de boli, mai au și stresul că nu cu ce să-și cumpere medicamentele.

Această problemă există pentru medicamentele din așa numita listă B, adică tratamentele pentru boli cronice, hipertensiune, astm, cardiopatii.

Sandra Alexiu- medic de familie: Acest plafon trebuia să se actualizeze așa cum se actualizează de exemplu plafonul de la care se eliberează rețetele pacienților cu pensie mica, de câte ori se indexează pensia, crește și această sumă. Acum, de la 1 ianuarie, a crescut la 1.608 lei, plafonul de la rețete nu s-a modificat.

Într-un răspuns pentru Digi24, Casa Națională de Sănătate susține că unul din motivele pentru care plafonul nu a mai fost actualizat este legat de banii insuficienți alocați de ministerul de Finanțe. Reprezentații instituției spun că au introdus totuși unele excepții, așa că pentru unele medicamente scumpe, 30 la număr, plătește CNAS dacă plafonul de 330 de lei e depășit.

Lipsa medicamentelor, exact ca lipsa prevenției, creează un cerc vicios. Bolnavii nu au tratamente, nu merg la controale regulate, așa că ajung în stare gravă la spital, iar în final statul să cheltuie mai mulți bani pentru spitalizare decât ar fi cheltuit dacă avea grijă ca pacienții să aibă tratamente corecte la timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri