Moartea domnului Veronel Roman. Cum a ajuns un bărbat cu simptome de răceală să se stingă la Spitalul Floreasca

Data actualizării: Data publicării:
SPITALUL DE URGENTA FLOREASCA
Unul dintre răniții în exploziile de la Crevedia a murit. FOTO: Inquam Photos / Mircea Manole

Familia a fost anunțată de deces abia după 14 ore de când bărbatul s-a stins.

Un caz cutremurător, petrecut în cel mai mare spital de urgență din România, arată cât de uriașă este în unele cazuri prăpastia dintre medici, bolnavi și familiile acestora. Un bărbat care a ajuns la spital cu simptome de răceală a murit, iar familia a aflat abia după 14 ore că omul s-a stins. Rudele povestesc revoltate că medici și asistentele i-au ignorat ore în șir atunci când au vrut să afle ce se întâmplă cu bărbatul. Poliția și Colegiul Medicilor fac acum anchete. Campania „Pacient în România” prezintă firul unei povești cu multe semne de întrebare și, momentan, fără niciun răspuns.

„Pe 26 ianuarie a fost solicitat serviciul de ambulanță pentru simptome de răceală. La spitalul Balș, la 14 s-a decis transferul la Spital Floreasca pentru a face o ecograf”, spune fiul pacientului.

Așa a început drumul spre moarte al lui Veronel Roman. Un bărbat în vârstă de 59 de ani, pacient cu diabet, care avea simptome de răceală. A hotărât să meargă la spital și familia a sunat la 112.

„Aici l-au lăsat, pe hol. S-a dus domnul de la salvare să spună ca e de la Balș și a spus că trebuie să-l vadă înapoi sau să îl oprescă. Era forfota pentru că nu aveau personal. La un moment dat, un medic a spus haideți, că îi fac eu”, povestește soția pacientului.

De la ora 17, familia nu a mai știut nimic de bolnav. Pentru că accesul vizitatorilor era restricționat în spital, rudele au fost trimise acasă.

„Am stat la UPU și le-am spus că a vomitat și se simte rău și o asistentă mi-a spus că nu o interesează, că e de chirurgie. M-am dus la altul, a zis: Nu mă interesează, nu ți-am spus că nu ma interesează. Am stat cu el aici, după vreo 10-15 minute, s-a dus el la camera de gardă și le-a spus să vină că îl pune pe un pat acolo. Și mi-au zis: Du-te acasă ca pe secție nu ai să urci și l-a lăsat aici”, spune soția bolnavului.

„Nu cunoaștem ce tratament i s-a administrat. Nu a beneficiat decât de o singură perfuzie. La ora 22, a survenit stopul cardiorespirator. Au fost resuscitări, dar nu s-a mai făcut nimic. Mama și fratele meu s-au deplasat pentru a afla mai multe detalii. Discuția cu cei de la pază, s-au deplasat la ora la 10 dimineața, iar cei de la pază au spus că toată lumea trebuie să iasă afară”, povestește fiul pacientului.

Familia a început să se îngrijoreze după ce bărbatul nu le-a mai răspuns la telefon

„Dimineață nu a răspuns, nici la mesaje, nimic. Am sunat, m-am gândit că l-au dus să-l opereze. La ora 10, am venit să aflăm informații. Nimeni nu ne spunea nimic. Până la 12 n-am primit răspuns, a venit paza să ne dea afară. Am spus că nu plec de aici”, povestește soția pacientului.

„La 12 am aflat că a decedat, după 14 ore. Nu ne-a sunat nimeni. Nu s-a solicitat un al doilea număr de contact. Poliția nu a fost anunțată să anunțe adresa de unde a fost preluat. Abia la ora 12, șeful gărzii și-a făcut curajul să-i preia pe mama și pe fratele meu într-un cabinet și să le dea vestea. Nu ne așteptam pentru că nu ni s-a spus absolut nimic. Suferea de o gripă. Nu ni s-a spus de la Matei Balș și Floreasca diagnosticul cu care a fost transferat aici. Am fost anunțați abia dupa funeralii”, spune fiul victimei.

Familia a depus plângere la Colegiul Medicilor și la poliție, dar și la spital

„Ancheta este începută, nu a fost încheiată. Pacientul a fost pentru timp scurt în spitalul nostru. Cauza decesului poate fi obținută de la Institutul Medico-Legal. Pentru aceste lucuri s-a constituit această acheta, care va face un raport. Conform legii timpul de răspuns cu un caz medico-legal este de 30 de zile, urmând să avem și rezultate. Nu avem documentele pe care le are familia și o să vă spunem mai multe despre ce s-a întâmplat exact”, a declarat Rodica Ciolacu, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca.

„Mi se pare strigător la cer. A venit cu salvarea de la Balș, dar după ceea, aici a coborât pe picioarele lui. A doua zi, la 12, am aflat ca a decedat”, spune soția pacientului.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri