România, țara unde pacienții cardiaci sunt tratați pe jumătate. Procedura care ar scădea mortalitatea cu 30% e ignorată de statul român

Data publicării:
boli de inima
România, țara unde pacienții cardiaci sunt tratați pe jumătate. Foto: Profimedia

O procedură medicală care ar scădea mortalitatea cu 30% și ar reduce masiv internările în spitale este ignorată de statul român. Recuperarea cardiacă aproape că nu există în România, țara unde bolile de inimă sunt principala cauză de deces. Urmăriți un nou episod al campaniei „Pacient în România”.

Medic: Programele de recuperare medicală redau o scădere a mortalității cu 30%.

50.000 de bolnavi din România ar avea nevoie de recuperare cardiacă. Însă doar 10% au șansa să beneficieze de această terapie.

Medic: La momentul actual, nu prea avem recuperare cardiacă și asta se datorează faptului că infrastructura nu mai este.

România are un singur spital de recuperare, în condițiile în care bolile de inimă reprezintă prima cauză de deces în țara noastră. Centrul este la Covasna și e mereu sufocat de pacienți veniți din toată țara.

Dombi Zsuzsanna- medic primar cardiolog: Solicitările sunt foarte multe. Nu putem să onorăm toți pacienții care ne cer ajutorul. Este o lista de programare destul de lungă de câteva luni.

Drumurile de sute de kilometri sunt chinuitoare pentru bolnavi, dar acest spital este singura lor șansă.

Pacient: Am peste 45 de ani de vechime, vă dați seama cât am cotizat și eu. Mă plâng și plimb prin țară dintr-o parte în alta.

Pacient: Este un sentiment de frustrare, un sentiment în care vezi că societatea nu prea se mai uită la generația a 3-a. Este cu o senzație că omul este util cât produce.

Viorica a venit la Covasna din Suceava, un drum de câteva ore, lung și obositor, în special pentru un pacient cu probleme cardiace.

Pacientă: Este foarte greu. Soțul meu nu poate să conducă atât drum și atunci merg cu trenul până în București, din București în Brașov, din Brașov aici cu un microbuz. De ajuns este foarte greu.

Enea Nicolae - medic reabilitare medicală: Dacă s-ar mări numărul spitalelor de recuperare și pacienții ar beneficia de generozitatea acestor factori naturali terapeutici, atunci ar scădea foarte mult internările în spitalele acute pe bolnavi cronici.

De recuperare cardiovasculară au nevoie bolnavii care au suferit operații pe cord, dar și cei care diverse stadii ale bolilor de inimă. O procedură care salvează vieți. În lipsa ei...

Enea Nicolae - medic reabilitare medicală: Efectul este negativ. Adică se scurtează durata medie de viață 100%.

Dombi Zsuzsanna- medic primar cardiolog: Vindecarea se prelungește. Deci se reîncadrează mult mai târziu în câmpul muncii, fiind vorba de pacienți tineri.

La spitalul de recuperare din Covasna există și singura secție din țară dedicată copiilor.

Simai Eniko - medic cardiolog pediatru: Recuperarea înseamnă, în primul rând, reintegrare în societate, psihică, ca copilul să nu crească în societate ca unul bolnav și care este ferit de toate lucrurile din societate. Plus că trebuie să creștem toleranța fizică a acestui copil pentru că o inimă bolnavă operată, care a devenit o inimă salvată și sănătoasă, trebuie să se integreze și în corpul uman.

Spitalul din Covasna a fost construit în anii '60. De atunci, România nu a mai reușit să ridice niciun astfel de centru.

Monica Sporea- manager Spitalul de Recuperare Covasna: Noi ne străduim să menținem complexul la un standard corespunzător. La ora actuală avem 898 de paturi cu cele 2 secții exterioare ale spitalului. 713 paturi sunt alocate pentru pacienții de cardiologie pentru recuperare cardiovasculară.

Pacientă: Din punct de vedere al pacientului este foarte frustrant, pentru că știi că ai muncit o viață, te-ai zbătut și când ai nevoie să te recuperezi, după ce toți doctorii și-au depus armele ca să te salveze, rămâi singur, fără tratament.

România nu doar că are un singur centru de recuperare cardiacă, dar nici tratamentul nu este făcut cât trebuie. Doar două săptămâni sau chiar mai puțin.

Medic: Dacă ne raportăm la ghiduri, este insuficientă pentru că trebuie să facă cel puțin 6 săptămâni ca să se vadă schimbările din punct de vedere al capacității de efort. Suntem în situația în care în România vorbim de o Cenușăreasă a cardiologiei.

În Elveția, toți pacienții care suferă de boli cardiovasculare intră automat într-un program de recuperare care durează până la 12 săptămâni. Iar terapia include și educarea pacientului, care trebuie să-și schimbe stilul de viață.

Alexandra Neagoe - medic cardiolog în Elveția: Pacienții sunt ajutați și din punct de vedere al alimentației. În cazul în care sunt sfătuiți să se lase de fumat, pot beneficia și de consiliere psihologică. Actul medical în sine nu s-a terminat în momentul în care intervenția chirurgicală sau cea invazivă s-a terminat, ci continuă până când pacientul e pregătit să se întoarcă pe care a avut-o înainte de problema acută.

România e la ani lumină distanță de ce se întâmplă în țările dezvoltate. La noi, abia acum se lucrează la o strategie de prevenție a bolilor cardiovasculare. Medicii spun că dacă ar exista recuperare, internările în spitale ar scădea cu 25%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri