Video Exclusiv Scandal în pandemie. În plină criză, medicii și conducerea spitalului COVID din Oltenița își aduc reciproc acuzații

Carla Tănasie Data actualizării: Data publicării:
ambulanta in fata spitalului municipal oltenita din jud calarasi
Spitalul Municipal Oltenița, cu mari probleme în plină pandemie Foto: captură video

Spitalul Municipal din Oltenița tratează numai pacienți infectați cu noul coronavirus, încă de la începutul epidemiei. Tot de atunci, secția de terapie intensivă funcționează cu un singur medic. Și în această situație deja complicată, medicii și conducerea se acuză reciproc de tot felul de abuzuri. 

„Lipsa de personal acută înseamnă neglijarea pacientului”, susține un cadru medical.

Spitalul din Oltenița avea peste 70 de pacienți când am ajuns acolo. 11 la terapie intensivă. Primul lucru pe care l-am aflat de la manager a fost că spitalul nu va mai putea continua mult timp cu personalul puțin pe care-l are. Puțin și epuizat.

„Nu suntem de cursă lungă, adică nu o să reziste. Am venit și am făcut vizita pe tot spitalul, doamnele de la ATI să știți că aveau privirile pierdute”, spune Simona Smochină, managerul Spitalului din Oltenița.

„Cea mai necăjită dintre noi toți doctorii”

Cea mai gravă situație este la ATI, locul unde totul ar trebui să funcționeze impecabil, pentru că acolo sunt bolnavii în stare gravă și critică. Însă terapia intensivă de la acest spital...abia respiră. Cei 11 pacienți sunt în grija unui singur medic, singurul care a mai rămas pe terapie intensivă angajat al acestui spital. Când nu este prezent, pacienții sunt în grija asistentelor sau a medicilor de pe alte secții. 

„Este singurul medic pe o medie de 15 pacienți. Avem două ventilatoare, plus unul trimis de minister acum, face față greu. Acum ea e cea mai necăjită dintre noi toți doctorii, pentru că muncește foarte mult”, recunoaște managerul Simona Smochină.

Pentru că la ATI există un singur medic, nu e linie de gardă. Doctori cu alte specializări se ocupă de pacienți.

„În contextul evoluției infecției de SARS-CoV-2 la nivel național s-a impus utilizarea acestor locuri existente la Spitalul Municipal Oltenița folosind personalul medical de care dispunem în acest moment. În mod normal ar trebuie să existe mai mulți medici de ATI, ca să putem crea o linie de gardă”, confirmă Cezar Rădulescu, directorul DSP Călărași.

Medic: „Ne depășim competențele, nu avem cum să intubăm”

„La terapie intensivă practic ne depășim compentențele și noi n-avem cum să intubăm, pentru că asta este competența unui medic specialist. Când ne confruntăm cu o astfel de situație, fie apelăm la transferul pacientului, sau avem noroc de asistenți, care sunt asistenți foarte buni la ATI și, cu ajutorul doamnei doctor ATI, i se montează CPAP-ul (masca specială - n.r.) și cât de cât îl menținem pentru a-l transfera. Dar pentru a intuba un pacient în timpul gărzii, dacă n-avem medic ATI-ist, este imposibil și ne depășim competențele”, mărturisește Igor Adăscălița, medic pneumolog.

Declarația acestui medic ascunde revoltă. Este revolta medicilor nemulțumiți de deciziile manageriale. Ca și cum situația nu ar fi fost suficient de complicată, activitatea spitalului e îngreunată și de luptele interne dintre unii doctori și conducere. Lupte care durează de ceva timp, dar ale căror consecințe se văd mai clar acum, în situația critică generată de pandemie.

Toată lumea care face un pas lateral deja e în comisia de disciplină

- Ne e foarte greu. Lucrăm zi, noapte, liber. Turele de noapte - o asistentă pe tură şi uneori două ture consecutiv de noapte. Sunt analize de recoltat aproape zilnic, monitorizări, dimineaţa şi seara, spune o angajată a spitalului, care a cerut păstrarea anonimatului.

- Unde credeţi că se va ajunge? Cât veţi mai putea rezista așa, în ritmul acesta?

- Cum este şi soldatul. Vom cădea la datorie, spune ea cu vocea gâtuită.

- Care sunt problemele cu care vă confruntaţi în acest moment?

- În primul rând e lipsa de personal. Toată lumea, dacă face un pas lateral, deja e in comisia de disciplină, declară cadrul medical.

Cadrele medicale spun că în loc să rezolve problema cu lipsa de personal, managerul spitalului trimite în comisia de disciplină pe oricine nu e de acord cu deciziile sale. Că situația e tensionată o dovedește și faptul că angajații cu care am stat de vorbă au vrut să dea declarații doar sub protecția anonimatului.

Manager: Unii nu vor să facă de gardă

 

Managerul spitalului se apără și spune că în plină pandemie are cadre medicale care au intrat în concediu medical din vară și nu s-au mai întors, iar alții care nu vor muncească mai mult.

„Unii nu vor să facă de gardă, din punct de vedere legal, nu poți să îi obligi. Sunt băgați în comisia de disciplină, pedepsiți, degeaba! (Reporter: Câți sunt?) Am unul pentru medicină internă și unul pentru chirurgie, care nu vor să facă de gardă”, spune managerul Simona Smochină.

Lider de sindicat: Doamna manager folosește un limbaj suburban

„Limbajul folosit de doamna manager, un limbaj suburban, de maidan, scuzați-mi expresia, gen Hai, marș de aici! E posibil, un manager să vorbească cu personalul medical așa? Sau: Vă dau afară! O să ajungeți pe centură! Cine îndrăznește să o contrazică imediat e sancționat!” - susține Florin Bănățeanu, lider de sindicat.

Managerul Simona Smochină neagă încă acuzațiile. 

- Obișnuiți să-i jigniți?

- Doamne ferește! Sunt niște discuții pe care unii le înțeleg altfel. Sigur că am o tonalitate pe care n-am să mi-o schimb. Așa vorbesc de 50 de ani și așa o să vorbesc până la sfârșitul vieții, spune Simona Smochină, managerul Spitalului Municipal din Oltenița.

Cum se poate rezolva criza de personal

În ceea ce privește lipsa de personal, managerul spitalului spune că a cerut Direcției de Sănătate Publică din Călărași detașarea unor medici la spitalul pe care-l conduce, dar răspunsul primit a fost că nu sunt.

„Când au de transferat pacienți de prin alte spitale le spunem să ni-i trimită cu doctor cu tot, facem haz de necaz. N-am fost pregătiți pentru așa ceva, noi am avut alt statut de spital”, spune Simona Smochină.

„Au fost solicitări, pe care DSP le-a înaintat la Departamentul pentru Situații de Urgență, dar nefiind menționați medicii identificați, contactați de unitatea sanitară, în speță Spitalul Municipal Oltenița și care să-și fi dat acordul pentru detasșare la Spitalul Oltenița, solicitările nu au putut fi onorate. Alaltăieri, Spitalul Municipal Oltenița a identificat doi medici rezidenți, pentru care s-a revenit cu solicitare către DSP. La rândul nostru, am înaintat solicitările către DSP București, cei doi medici rezidenți fiind din Centrul Universitar București. Suntem în așteptarea răspunsului”, a explicat Cezar Rădulescu, directorul DSP Călărași. 

Spitalul municipal Olteniţa deserveşte aproape 100 de mii de locuitori.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri