Spitalele groazei au impus „taxa pentru mame”, de până la 50 de lei pe zi

Data actualizării: Data publicării:
hol spital

Mamele care se internează în spitalele din România, alături de copiii lor bolnavi, plătesc în cele mai multe cazuri o taxă. Această este între 10 şi 50 de lei. În schimbul banilor, ar trebui să primească un pat şi mâncare. Stau însă, înghesuite alături de cei mici şi mănâncă ce primesc de acasă. Asociaţia „Mame pentru Mame” va sesiza Avocatul Copilului din cadrul instituţiei Avocatul Poporului asupra acestor taxe.

La Spitalul pentru Copii din Iași, taxa pentru mame este de 25 de lei pe zi.

Mama unui copil internat: „Toaleta nu are capac, nu există hârtie. Noi venim cu toate de acasă. Au spălat doamnele, şi-au dat silinţa, dar să repare uşa, tocul de la uşă, faptul că nu se închide, să vină dumnealor să facă asta nu au cum.

Nu mi se pare corect. De 20 de ani plătesc taxe la stat, sunt corectă şi să plătesc spitalizarea. Condiţiile sunt sub orice critică. La baie nu e săpun, hârtie, colac la wc, miroase că la morgă, uşa este plină de mucegai, patul e la geam, geamul nu se închide, sunt nişte condiţii inumane. Vii la spital cu o boală şi pleci cu 10. La 12 noaptea când am venit în urgenţe mă certau asistentele că de ce nu ştiu procedura şi trebuie să mă duc să plătesc. Eu nu aveam diagnostic, eram cu copilul bolnav la 12 noaptea şi o doamnă mă ceartă că de ce nu m-am dus să-mi plătesc taxa de internare.

(Aţi reușit să mâncaţi la cantină? ) Nu, nu am coborât deloc, nu vreau s-o las singură şi ar fi trebuit să fie împreună, nu am cum s-o las singură şi eu să mă duc să mănânc. (Mâncarea pentru copil cum e?) Nu mi se pare normal să dai fasole unui copil, având în vedere că este şi bolnăvior.

Am adus de acasă tot, absolut tot. Dezinfectant, tot! ? Nu ştiu pentru ce îi plătim”.

Anton Păduraru Dana - medic șef secție pediatrie generală: „Taxa care le asigura cazarea şi 3 mese la cantină spitalului. Sunt mame fără venituri, trăiesc multe din alocţia copiilor şi atunci această sumă li se pare prea mare. Din punctul meu de vedere nu cred că este o sumă mare având în vedere că le asigură cazare şi 3 mese de o bună calitate în cantină spitalului.”

Radu Terinte, manager spital: „(Cum aţi luat decizia să stabiliţi acest preţ? ) În spate este un calcul făcut vis a vis de costul meselor, sunt 3 mese pe zi, un consum mediu în ceea ce privește curentul electric, în ceea ce priveşte detergentul utilizat pentru folosirea aşternutului, consumul apei.”

La Spitalul Judeţean din Târgu Jiu, taxa pentru mame este de 10 de lei pe zi.

Mama: „Am copilul de 3 ani şi dacă nu am posibilitatea să plătesc ce fac, las copilul singur în spital? Aşa zice conducerea. Păi ce știe un copil de 3 ani să facă singur? Că mă uit la al meu că are 2 ani şi ce știe? Cum pot să îl las aici singur în pat şi eu să plec dacă nu am posibilitatea să plătesc? Deci nu, nu sunt de acord cu aşa ceva.”

Gigel Capotă, manager Spitalul Judeţean Gorj: „Oricum, această taxă de 10 lei... nu au fost niște venituri extraordinare pentru spital, a fost o încercare legală de a găși surse pentru cei care vor să ajute spitalul.

Taxa este aprobată prin hotărârea Comitetului director. Se aplică, dar vom renunța la ea că nu avem spaţiu şi nu putem să mai punem paturi în plus pentru aparţinătorii care vor să stea cu copiii de peste 3 ani”.

La Spitalul „Louis Ţurcanu” din Timişoara, taxa este de 20 de lei.

Mamă:„Tot timpul am stat, în permanenţă am stat cu ea. (Aţi avut un pat separat în care aţi dormit sau care e procedura acolo?) Nu, se stă cu copilaşul în pat. (V-a deranjat asta? Nu aţi dori să dormiți într-un alt pat noaptea? ) Da, fiecare părinte cred că doreşte, dar nu-şi părăseşte copilul.

Mihai Gafencu, medic pediatru: „Suma este denumită şi sună destul de exagerat "condiţii hoteliere" şi ele ar trebui să cuprindă de fapt un pat separat pentru mame şi asta e o treabă presupusă la nivel naţional şi, desigur, hrană acestor mame câtă vreme aleg să fie internate cu copiii lor, cum aţi spus foarte corect, după vârsta de 3 ani. Suma în spitalul de copii din Timişoara e de 20 de lei pe zi.”

Acestea sunt doar câteva spitale din România care au impus taxa pentru mame. Se practică și în București. Pe vremea când era ministru interimar la Sănătate, Raed Arafat a vrut să o elimine, însă nu s-a mai întâmplat nimic. Asociațiile de părinți spun însă că vor sesiza Avocatul Poporului.

Ana Măiţă , de la Asociația „Mame pentru Mame”: „Noi avem de gând să sesizăm inclusiv Avocatul Copilului din cadrul instituției Avocatului Poporului deoarece.. problema se pune în felul următor: atunci când avem un copil suficient de bolnav să necesite internare, acel copil deja are o suferinţă. Ca să adăugăm peste această suferinţă trauma absenţei unui părinte care poate nu îşi permite taxa aceea care este de la 15 la 50 lei, 50 lei este enorm şi pentru un părinte de condiţie medie. Deci, ca să adăugăm și această trauma a absenței impuse de condiții financiare a părintelui. Mi se pare o gravă încălcare a dreptului copilului. Între 3 și 5 ani, copiii au nevoie de atenția exclusivă aproape a părintilor de aceea o să vedeți că părinţii care au copiii în această categorie de vârstă vor face probabil cele mai mari eforturi pentru a se putea internă alături de copiii lor.”

Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății: „Unitățile sanitare fac venituri proprii din această sumă pe le-o percep părinţilor. Sigur că ar trebui să ofere servicii hoteliere, adică patul în care părintele poate să stea alături de copil în salon și serviciile de masă”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri