Pacienți trimiși la spitale private din cauza aparaturii moderne nefolosite la stat

Data actualizării: Data publicării:
aparatura spital nefolosita constanta

Aparatură medicală nouă şi performantă, în valoare de 8 milioane de lei, stă nefolosită în Policlinica 2 a Spitalului Judeţean din Constanţa. Sunt zeci de cabinete pline cu aparatură de ultimă generaţie, pe care însă s-a depus praful, din cauza birocraţiei şi a unor probleme administrative. Proiectul făcut cu fonduri europene trebuia să fie gata în 2015 şi, tot de atunci, pacienţii să beneficieze de investigaţii gratuite, fără să mai apeleze la clinicile private.

Acest aparat este un mamograf care nu există în spitalele de stat din Constanţa, este ţinut în acest cabinet, sub cheie, iar pacientele care au nevoie de astfel de investigaţii sunt nevoite să meargă la spitalele private unde plătesc chiar şi 400 de lei pentru o mamografie”, relatează Luiza Nicolae, jurnalist Digi24.

Alături de el stau în ţiplă aparate Roentgen, ecografe, aparate de terapie cu laser şi, cel mai important, computerul tomograf. Toate sunt ţinute sub cheie, în cabinetele Policlinicii 2, în timp ce pacienţii apelează la serviciile sistemului privat de sănătat. Acolo plătesc sute de lei, pentru că programarea pentru un RMN la spitalele de stat, de exemplu, durează chiar şi jumătate de an din cauza cererii foarte mari.

- Cât plătiţi la privat?

- Pentru un RMN abdominal şi pelvian 6 milioane jumate (650 de lei).

***

- Se fac programări peste 6 luni şi dacă ai nevoie n-ai încotro te duci şi plăteşti.

***

- 500 de lei şi altfel era 250 dar trebuia să aştepţi o lună, două.

Întreaga aparatură trebuia să fie funcţioneze de acum 3 ani.

„Probleme legate de curent electric, puterea era subdimensionată faţă de echipamentele de imagistică care erau în demisolul acestei clădiri. Am demarat de anul trecut modificarea transformatorului şi undeva pe fine de iulie cred că va avea un transformator nou de putere”, spune Cătălin Grasa, manager Spitalul Judeţean Constanţa.

Pe lângă asta, cabinetele sunt la demisol şi sunt pline de umezeală, fapt ce nu permite funcţionarea în siguranţă a aparatelor de investigaţii. Proiectul pe fonduri europene a fost implementat în perioada iulie 2011 - iulie 2015, iar beneficiarul a fost Consiliul Judeţean Constanţa.

„Dacă într-adevăr în această policlinică vom pierde banii şi va trebui să dăm banii înapoi, vă spun că personal voi sesiza DNA-ul”, afirmă Claudiu Iorga Palaz, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Constanţa.

Vechea conducere a Consiliului Judeţean Constanţa nu a putut fi contactată pentru o reacţie în acest caz.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri