Românii plătesc 250 de milioane de euro anual pentru tratamente în Austria

Data actualizării: Data publicării:
Hospital corridor and doctor as a blurred defocused background
Foto: Gettyimages

Pacienţii români au plătit, în ultimii zece ani, circa 250 de milioane de euro anual pentru tratamentele făcute în Austria, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, fondatorul companiei care se ocupă de turism medical între România şi Austria, AT-Med. Darius Pencea a mai spus că 90% din această sumă reprezintă tratamente făcute din banii pacienţilor.

„Statisticile Casei de Sănătate din Austria arată că pacienţii români au lăsat în ultimii 10 ani minimum 250 de milioane de euro anual pentru a se trata în Austria. Din această sumă, 90% reprezintă tratamente făcute din banii proprii. Cine alege Austria, alege medicina cea mai scumpă, infrastructura cea mai bună de medicină şi toţi merg acolo pentru că au încredere că medicina de acolo este actualizată”, a afirmat Pencea.

Acesta spune că, de cele mai multe ori, cazurile grave ajung în Austria, de aceea firma AT-Med, care se ocupă de intermediere medicală şi traducere, primeşte lunar circa 25 de cereri de la pacienţi cu boli oncologice.

Ideea de a se ocupa de intermediere medicală şi traducere i-a venit lui Pencea în 2009, după ce un prieten i-a cerut să-l ajute cu traducerea analizelor şi facilitarea intrării într-un spital din Viena pentru fiul lui bolnav de leucemie.

În acel moment a realizat că românii au nevoie de intermediari şi traducători atunci când ajung în spitalele din Viena. În 2009, antreprenorul a intrat în discuţii cu Camera de Comerţ din Austria şi a făcut un plan de afaceri.

În 2010, antreprenorul şi-a deschis o firmă în Austria care se ocupa de intermediere medicală şi traduceri, şi a devenit şi traducător autorizat. Pencea spune ca a investit în afacerea sa din resurse proprii între 25.000- 40.000 de euro, iar restul banilor până la 70.000 de euro au fost subvenţionaţi de Camera de Comerţ din Austria.

Anul trecut compania a ajuns la o cifră de afaceri de 450.000 de euro şi estimează că anul acesta va ajunge la 600.000 de euro. Antreprenorul locuieşte în Viena, dar ajunge de câteva ori pe lună în România pentru discuţiile pe care le are cu pacienţii români care apelează la serviciile companiei sale.

„Deocamdată ne ocupăm doar de aducerea românilor în Austria şi vrem să aducem şi oameni din Molodva. Noi nu lucrăm doar pentru oamenii bogaţi, ci şi pentru oamenii asiguraţi.(...)Noi ne ocupăm de actele necesare şi ţinem legătura cu casele private de sănătate”, a zis Pencea, care a mai spus că în prezent colaborează cu 6 spitale din Viena.

În ceea ce priveşte tarifele firmei, acestea pornesc de la 75 de euro pe oră pentru traduceri şi intermediere, dar nu depăşesc 450 de euro la 24 de ore. În acelaşi timp, firma este subvenţionată pentru fiecare pacient care stă în Austria.

„Noi ne orientăm sau îi aducem costul estimativ strict pe bugetul lui. Clientul român ne spune dacă el îşi permite şi ce şi-ar permite. Există clinici care te pot trata la trei categorii de preţ. Poţi să fii tratat de un medic unde spitalizarea costă 600 de euro, dar dacă pui preţ şi pe lux, poţi fi tratat de acelaşi medic la un preţ care poate să urce până la 1.500 de euro pe zi”, a mai spus fondatorul AT-Med.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri