Părinţi forţaţi de stat să facă trafic cu vaccinuri

Data actualizării: Data publicării:
vaccinuri

Forţaţi de stat să facă trafic cu vaccinuri. E situaţia în care se află mai mulţi tineri români care au copii. Pentru că vaccinurile vitale pentru bebeluşi nu se găsesc în România, ei merg cu lada frigorifică şi le iau din străinătate. Telespectatorii ne-au trimis imagini filmate cu camera ascunsă în farmaciile din Bulgaria. Medicii spun că situaţia este disperată, iar Ministerul Sănătăţii ar trebui să rezolve urgent problema.

Imaginile sunt filmate la începutul acestei săptămâni în Ruse. Un bărbat caută din farmacie în farmacie serul vital pentru copilul său. Are nevoie de vaccinul hepatitic B, unul pe care nou născutul trebuie să îl primească în primele 24 de ore de viaţă. Farmacistul bulgar ştie despre ce e vorba, medicii români le recomandă adesea oamenilor această soluţie.

Dr. Doina Cherata, medic de familie în Craiova: „E trist, dar adevărat, eu trimit părinţii la Vidin sau în Ungaria pentru aceste vaccinuri."

17,5 leva, mai puţin de 9 euro, şi un drum de aproape 2 ore cu maşina de la Bucureşti la Ruse. Atât a costat în Bulgaria serul pe care maternităţile din România nu pot să-l ofere copiilor.

Ana Maita, Asociaţia Mame pentru Mame: „Mă bucur că unii au posibilitatea să meargă în străinătate să l cumpere. Îmi declar indignarea faţă de toate instituţiile statului care au permis instituţiilor statului să ajungă într-o astfel de situaţie absolut inacceptabilă. Chiar şi OMS a pus România la colţ pentru această criză cu efecte dramatice”.

Şi nu este singurul vaccin care nu se găseşte la noi.

Chadi Muheidli, medic ginecolog: „Toată lumea se gândeşte: ce facem, cum facem. Multe persoane pleacă în Bulgaria, altele sună la cunoştinţe în Italia sau Spania. E o nebunie generală, ce facem cu vaccinul. Au reapărut epidemiile la şcoală şi grădiniţă, în condiţiile în care ele dispăruseră de ani de zile”.

Ministrul sănătăţii promite că pe viitor aceste situaţii vor dispărea. Împotriva rujeolei, autorităţile susţin că au găsit soluţia: 300.000 de flacoane vor fi imediat distribuite.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: „Demarăm proceduri de acord cadru pe 4 ani pentru toate vaccinurile care sunt puse pe piaţă în România şi de care avem nevoie în programul naţional de vaccinare. BCG - sunt 550.000 de doze - poate pleca către direcţiile de sănătate publică. Pentru vaccinul de hepatită B, am identificat şi aici loturi de vaccin şi sunt în analiza agenţiei naţionale a medicamentului pentru a trece testele de calitate”.

Din ianuarie 2016 şi până acum, 26 de copii şi un adult şi-au pierdut viaţa după complicaţii apărute din cauza rujeolei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri