Patru români au inventat parizerul bio, din care au scos aditivul dovedit cancerigen

Data publicării:
pariyer

Patru profesori de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi au inventat un parizer bio, cu care au cucerit medalia de aur şi premiul special al juriului la Salonul Internaţional al Cercetării de la Cluj-Napoca. Preparatul lor imită gustul inconfundabil al apreciatului mezel, fără să conţină, însă, aditivi periculoşi pentru sănătate: specialiştii i-au înlocuit cu şrot de cătină.

Parizerul de porc cu şrot de cătină a luat naştere în staţia pilot a Facultăţii de Ingineria Alimentelor. După un an de muncă în laborator şi numeroase teste, o echipă formată din patru cercetători a reuşit să creeze un produs complet bio, fără conservanţi şi coloranţi.

Petre Alexe, decanul Facultăţii de Ingineria şi Ştiinţa Alimentelor: „Am eliminat unul dintre cei mai înjuraţi aditivi: azotitul de sodiu. Acel azotit dovedit a fi cancerigen De 40 de ani încercăm să găsim o soluţie la reducerea sau la eliminarea acestui azotit de sodiu.”

La primele analize în laborator, cercetătorii au constatat că şrotul de cătină, rezultat după extragerea uleiului din fructe, este bogat în proteine şi fibre. Produsul este acum în curs de brevetare.

Maricica Stoica, profesor la Facultatea de Ingineria şi Ştiinţa Alimentelor: „Este un produs reformulat, un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv: nitritul”.

Liliana Mihalcea, profesor doctor la Facultatea de Ingineria şi Ştiinţa Alimentelor: „Ideea de a-l valorifica a pornit şi de la faptul că în ultimul an jumătate am extras multă cătină la instalaţia de extracţia cu dioxid de carbon supercritic. Obţinând o cantitate destul de mare de şrot ne-am gândit să-l valorificăm”.

Produsul are valabilitatea de cel mult 28 de zile și poate fi fabricat în orice unitate procesatoare din industria cărnii.

Cristian Dima, profesor la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: „Nu necesită achiziţionarea altor echipamente, este acel flux clasic, simplu, doar schimbând, înlocuind aceste ingrediente”.

Studenţii au fost primii care au gustat parizerul cu şrot de cătină şi l-au comparat cu parizerul clasic.

Parizerul de porc cu şrot de cătină a obţinut medalia de aur și un premiu special al juriului Salonului Internațional al Cercetării de la Cluj-Napoca. Produsul va fi prezentat producătorilor la sfârşitul lunii aprilie, la Braşov. Probabil că în scurt timp, îl veţi găsi în magazine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri