Pentru prima dată, cei care au venit să se vaccineze cu prima doză au fost mai mulți decât cei cu doza a treia

Data publicării:
cadru medical care se pregateste sa vaccineze o persoana care isi tine maneca tricoului ridicata
Persoanele vaccinate cu prima doză în ultimele 24 de ore au fost mai multe decât cele care au venit să se vaccineze cu doza a treia, pentru prima oară de la debutul imunizării cu doza booster în România Foto: Guliver/GettyImages

Persoanele vaccinate cu prima doză în ultimele 24 de ore au fost mai multe decât cele care au venit să se vaccineze cu doza a treia, pentru prima oară de la debutul imunizării cu doza booster în România, potrivit cifrelor comunicate sâmbătă de autorități.

Astfel, un număr de 52.815 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 25.393 reprezintă prima doză, 4.212 - doza a doua şi 23.210 - doza a treia, a informat, sâmbătă, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Este pentru prima oară de la debutul vaccinării cu doza booster, în 28 septembrie, când numărul celor care au venit să se vaccineze pentru prima dată îl depășește pe cel al persoanelor vaccinate deja, dar care doresc să își întărească imunitatea. 

Potrivit CNCAV, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, în 27 decembrie 2020, au fost administrate în România 10.727.863 de doze de vaccin, pentru 5.756.171 de persoane, dintre care 5.521.404 au făcut schema completă şi 346.220 s-au imunizat deja cu doza a treia.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 30 de reacţii adverse, şase de tip local şi 24 de tip general. În total, de la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 17.509 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.870 de tip local şi 15.639 de tip general.

Vaccinarea în România începe să se accelereze din nou în ultimele zile, după ce a trenat luni bune. Valul patru al pandemiei se manifestă agresiv în ultima perioadă, când se înregistrează de la zi la zi cifre record în ceea ce privește îmbolnăvirile, decesele și pacienții aflați în stare gravă. Marea majoritate a acestor cazuri se înregistrează în rândul populației nevaccinate.

Citiți și: Un sfert din persoanele depistate cu COVID în luna septembrie erau vaccinate. Doar 0,5% dintre ele au murit (raport INSP)

România este, alături de Bulgaria, pe ultimul loc la vaccinare în Europa, cu doar 30 la sută din populație imunizată pe această cale. Șeful DSU, Raed Arafat, sublinia, vineri seara, la Digi24, că România se află sub media de vaccinare inclusiv la nivel mondial. „Nu media europeană, media europeană este mult mai sus. Media mondială, care include Africa, Asia, toată lumea, este 45%, iar noi suntem mult sub”, a precizat șeful DSU. El a spus că peste patru miliarde de oameni s-au imunizat deja în toată lumea.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri