Percheziții la Centrul de transfuzii sanguine Craiova. Doi angajați, prinși că vindeau sânge

Data actualizării: Data publicării:
Centrul de Transfuzii Craiova

Doi angajați ai Centrului au fost prinși în flagrant, în timp ce vindeau pungi cu sânge, relatează Digi24. Descinderile procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj la Centrul de transfuzii sanguine Craiova au loc în cadrul unei anchete declanșate cu mai mult timp în urmă. Anchetatorii ridică documente, iar mai mulți angajați urmează să fie duși la audieri.

Centrul de Transfuzii Craiova

UPDATE: Prinși în flagrant au fost o asistentă și un angajat de la Registratură. În prima instanță, informațiile pe surse se refereau la un medic și o asistentă.

-------

Potrivit surselor Digi24, anchetatorii ar fi primit informații potrivit cărora pacienții dădeau bani pentru a beneficia de transfuzii. În acest sens, ar fi fost organizat astăzi un flagrant, în urma căruia doi angajați ai Centrului au fost prinși în flagrant în timp ce vindeau pungi de sânge unui ofițer aflat sub acoperire.

Conform informațiilor existente, suspiciunea că la Centrul de transfuzie sanguină Craiova se vinde sânge ar fi apărut cu mai multe luni în urmă, timp în care anchetatorii au efectuat diferite verificări, inclusiv cumpărări controlate.

Aparținătorii bolnavilor care veneau să solicite sânge erau înștiințați de angajați că nu au pe stoc. Contra unei sume de bani - între 100 și 200 de lei - angajații furnizau apoi flacoane cu sânge recoltat în cadrul Centrului.

Comisarul-șef Ovidiu Petrescu, șeful Serviciului Județean Anticorupție Dolj, a confirmat organizarea unui flagrant și că „momentan” sunt vizate două persoane, care au fost duse la sediul Parchetului pentru audieri. Întrebat dacă ancheta are legătură cu decesele de la Spitalul „Filantropia”, Petrescu a răspuns: „Urmează să se stabilească acest aspect”.

La sfârșitul lunii februarie, un alt scandal a izbucnit la Craiova, în jurul Spitalului „Filantropia” și a Centrului de Transfuzii. Doi pacienți au murit, o femeie de 81 de ani și un bărbat de 67 de ani, și alți patru au ajuns la terapie intensivă, după ce li s-au făcut transfuzii de sânge. Atunci, au început patru anchete: cea internă, a conducerii spitalului, a Direcţiei judeţene de Sănătate Publică, a Ministerului Sănătăţii şi a poliţiştilor. O altă anchetă are loc la Centrul de Transfuzii.

Ulterior, polițiștii de la Secția 1 Poliție Craiova au început o anchetă penală la Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova pentru moarte suspectă.

O verificare a Direcției de Sănătate Publică Dolj a scos la iveală mai multe nereguli în actele pacienților, dar și faptul că sângele a fost administrat cu șapte ore mai târziu decât era prevăzut.

Fişele pacienţilor care au primit sânge erau incomplete sau recompletate, nu conțineau acordul bolnavului pentru transfuzie şi nu erau menţionate orele la care a început şi s-a încheiat procedura. Iar modul în care erau completate actele reprezintă doar una dintre neregulile constatate de anchetatori.

Pentru aceste nereguli, DSP a amendat spitalul cu 25.000 de lei, iar medicul de gardă, asistentul de la Unitatea Transfuzii Sangvine şi asistentele care au făcut transfuzia - câte o mie de lei. La rândul lor, procurorii aşteaptă rezultatele analizelor de laborator privind cauza morţii celor doi pacienţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri