Pericolele consumului de antibiotice „după ureche”

Data actualizării: Data publicării:
Paracetamol Reportedly Not Effective Drug For Back Pain
MELBOURNE, AUSTRALIA - JULY 24: Paracetamol tablets sit on a table on July 24, 2014 in Melbourne, Australia. In a new study published in the prestigious medical journal, 'The Lancet' the most common pain reliever for back pain, paracetamol, does not work any better than a placebo. (Photo by Scott Barbour/Getty Images)

Unul din șase români a luat, în ultimul an, antibiotice „după ureche”, arată cel mai recent studiu de specialitate realizat de Cult Market Research. Şi, cel mai des, femeile sunt cele care se tratează fără să consulte medicul. Doctorii atrag, însă, atenţia că abuzul de antibiotice duce la creşterea rezistenţei unor bacterii extrem de periculoase, care ne pot ucide.

Românii sunt fruntaşi la vindecarea cu leacuri băbeşti sau cu medicamente luate „după ureche”. Nici când vine vorba de consumul de antibiotice nu cer mereu sfatul medicului.

- De cele mai multe ori, la recomandarea medicului.

- Dar au mai fost şi cazuri în care ai luat.

- Bineînţeles! Acum... da.

- Ca orice român, de altfel.

- De ce spui asta?

- Pentru că aşa e românul. Mai face şi de capul lui.

- Mai mult am consultat medicul dacă nu ştiam. Dar la o durere de măsea, ştiam ce mi-a dat cu o perioadă înainte şi am luat tot aşa.

Studiul arată că 20% dintre persoanele din mediul rural consumă antibiotice fără prescripţie faţă de 11% în mediul urban. În general, femeile sunt cele care iau mai multe medicamente fără să întrebe medicul înainte. Vedem o diferenţă de 7 procente între femei şi bărbaţi.

Cât despre diferenţele salariale, românii cu venit lunar mai scăzut iau antibiotice fără reţetă într-un procent mai mare decât românii care se bucură de un nivel salarial mai ridicat.

În general, vârstnicii sunt cei mai conştiincioşi şi apelează la reţetele eliberate de medici. Doar unul din 10 bătrâni ia astfel de medicamente fără consult.

- Numai când e recomandat de doctor!

Medicii atrag atenţia că abuzul de antibiotice duce la creşterea rezistenţei unor bacterii mortale.

Medicul este cel care cunoaşte pacientul, care cunoaşte boala pacientului, care prescrie tratament cu antibiotic în cazul numai al unei infecţii, infecţii bacteriene. Nu infecţie fungică, nu infecţie virală, pentru că antibioterapia este practic nulă”, spune Ileana Mustaţă, medic de familie.

Medicii semnalează că şi în cazul consumului de suplimente alimentare este acceaşi problemă: românii cumpără medicamentele direct din farmacii, fără să le ceară sfatul înainte.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri