Persoanele care nu sunt bune la matematică ar putea suferi de o boală nediagnosticată

Data actualizării: Data publicării:
matematica calcule teme
FOTO: Shutterstock

Elevii cărora nu le vine ușor să înțeleagă matematica ar putea suferi de o afecțiune nediagnosticată, potrivit unor noi cercetări. Boala se numește discalculie și afectează un copil din 20 în Irlanda de Nord.

matematica calcule teme
FOTO: Shutterstock

Discalculia este o afecțiune care presupune înțelegerea cu dificultate a aritmeticii.

Pentru a înțelege mai bine această tulburare, cercetătorii irlandezi de la Universitatea din Queen au urmărit performanțele la matematică a 2.421 de elevi, din școala generală, pe parcursul mai multor ani, scrie BBC.

Doar unul dintre cei monitorizați suferea cu siguranță de discalculie, dar încă 112 aveau semne care indicau că ar putea avea discalculie.

Oamenii de știință au explicat care sunt simptomele acestei afecțiuni.

Un copil se chinuie cu aritmetica de bază – adunări, scăderi – sau tineri care continuă să-și folosească degetele pentru a număra. Am descoperit într-un studiu relaționat că acești copii au dificultăți și în alte situații, cum ar fi să-și amintească să ajungă într-un loc, mai exact, să-și amintească ruta, sau pe unde să facă dreapta sau stânga”, explică Kinga Morsanyi, de la Universitatea de Psihologie din Queen.

Discalculia poate însemna, de asemenea, că oameni se chinuie să spună ora, să adune prețurile produselor în magazine, sau să-și dea seama cât de repede se deplasează ceva.

Cercetătorii spun că deși multă lume a auzit de dislexie, o tulburare de citit, foarte puțini știu de discalculie, afecțiune care este mai rar întâlnită ca dislexia.

Dacă un copil nu poate citi sau interpreta corect un text, părinții devin îngrijorați. Dacă un copil se chinuie să înțeleagă matematica, părinții spun: nici eu nu-s așa bun, așa că e normal în familia noastră. Dacă părinții ignoră însă această tulburare, pot apărea consecințe serioase mai târziu”, spune cercetătorarea irlandeză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri