Persoanele infectate cu coronavirus vor fi tratate gratuit în centre de evaluare pentru a nu pune presiune pe spitale

Data actualizării: Data publicării:
TIMISOARA - SPITALUL JUDETEAN - 9 OCT 2021
Ministerul Sănătății va realiza o centralizare a situației centrelor de evaluare a pacienților Covid și va pune la dispoziția cetățenilor o hartă interactivă cu acestea. Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministerul Sănătății va organiza centre de evaluare ambulatorie în care persoanele infectate cu Sars-Cov-2, indiferent dacă sunt asigurate sau nu, vor fi tratate gratuit astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital. Măsura a fost discutată marți de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu secretarul de stat Adriana Pistol și cu președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.

„Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a organizat astăzi, 4 ianuarie, împreună cu secretarul de stat Adriana Pistol și cu președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate Adela Cojan, videoconferințe cu directorii direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a Municipiului București și cu managerii spitalelor.

Aceștia au discutat despre centrele de evaluare a pacienților COVID și despre pregătirea spitalelor pentru a acorda servicii medicale atât pentru bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și pentru cei cu alte patologii, pentru a evita situația din valurile precedente care a dus la o mortalitate acută.

Ministrul Sănătății consideră foarte importante centrele de evaluare ambulatorie, în care pacienții infectați vor fi investigați și vor beneficia de tratament astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital.

«Ne gândim la cele mai bune soluții atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale», a spus Ministrul Sănătății.

Secretarul de stat conf. dr. Adriana Pistol a precizat că e important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe.

Conf. dr. Adela Cojan, președintele interimar al CNAS: «Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați».

Ministerul Sănătății va realiza centralizarea situației centrelor de evaluare și va pune la dispoziția cetățenilor o hartă interactivă cu acestea cât mai rapid”, arată un comunicat de presă.

Premierul Nicolae Ciucă, șeful DSU Raed Arafat și o parte dintre miniștrii din Guvern au discutat, luni, despre pregătirea valului 5 de Covid-19 și iau în considerare ca oamenii să poarte corect masca chirurgicală sau cu standardul de protecție FFP2, „măsură de prevenție care ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări". De asemenea, testarea elevilor în școli și introducerea șomajului tehnic pentru angajați sunt alte soluții analizate de Executiv.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri