Pierd medicii rezidenţi bursa lunară? Răspunsul ministrului Sănătății

Data publicării:
florian bodog _INQUAM_Octav_Ganea

Platforma România 100, lansată de fostul premier Dacian Cioloş, cere „lămuriri şi clarificări” ministrului Sănătăţii şi ministrului Muncii pentru situaţia semnalată de mai mulţi medici rezidenţi care au fost anunţaţi că din 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării, nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, susţine însă că rezidenţii nu vor fi afectaţi, pentru că există două prevederi legale care permit acordarea burselor, iar dacă „toată legislaţia coroborată” îi dezavantajează, atunci se va găsi o soluţie, putându-se merge până la adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă, informează News.ro.

florian bodog _INQUAM_Octav_Ganea
Florian Bodog / Foto: Inquam/ Octav Ganea

Platforma România 100 spune că după adoptarea Legii salarizării în Parlament nu mai există baza legală pentru acordarea bursei lunare de 670 de lei pentru medicii rezidenţi. 

Potrivit sursei citate, coaliţia majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament (prin Legea  nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) articolul 18 din Ordonanţa de Urgenţă  nr. 103 din 14 noiembrie 2013 care prevedea că ”medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal delucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei. Articolul 38 din Legea salarizării reglementează menţinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, însă bursa rezidenţilor nu este venit asimilat salariului.

„Dacă este o eroare aceasta trebuie corectată de urgenţă. PSD s-a lăudat în campania electorală cu grija faţă de medici şi cu faptul că aceştia trebuie să rămână în ţară dar acum tocmai i-a lăsat fără un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Dacă nu este o eroare ci proastă guvernare, atunci este încă un semn al incompetenţei acestei guvernări toxice pentru sistemul de Sănătate şi pentru România”, declară Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii şi membru fondator al Platformei România 100.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, susţine că veniturile medicilor nu vor fi afectate întrucât există două prevederi legale care permit acordarea burselor pentru rezidenţi. 

„Încep prin a spune că rezidenţii nu vor avea de suferit. Adică veniturile lor nu vor fi diminuate. Nu este în intenţia Guvernului de a diminua veniturile rezidenţilor, ba din contră. Am discutat cu specialiştii Ministerului Muncii, dar şi cu cei din Ministerul Sănătăţii, care mi-au dat asigurări că există două prevederi legale care permit acordarea burselor pentru rezidenţi”, a declarat, duminică, pentru News.ro, ministrul Bodog. 

El mai susţine că de săptămâna trecută a luat legătura cu specialiştii din Ministerul Muncii pentru a analiza dacă în cazul rezidenţilor ar fi anumite probleme legate de burse. 

"Mi s-a explicat că există încă două prevederi legale care permit acordatea acestor  burse. Dar, dacă se va dovedi că toată legislaţia coroborată nu mai permite alocarea acestor burse, vom face urgent toate demersurile, chiar şi Ordonanţă de Urgenţă, pentru ca veniturile rezidenţilor să nu fie afectate", a adăugat Bodog. 

În perioada vacanţei parlamentare, Guvernul nu poate emite ordonanţe de urgenţă. Executivul poate adopta doar ordonanţe simple, însă numai în domeniile în care a fost abilitat prin lege specială de către Legislativ.

În sistemul sanitar românesc lucrau, în 2016, peste 15.000 de medici rezidenţi, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. De asemenea, sondajele arată că aproximativ 85% din absolvenţii de medicină vor să îşi caute de muncă în străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri