Sari la conținut

Plângere penală. Președintele CNAS, acuzat că a prezentat date false

Organizaţia medicilor de familie din Arad depune plângere penală împotriva președintelui CNAS, Laurențiu Teodor Mihai, pe care îl acuză că ar fi prezentat date false la dezbaterile din Parlament asupra bugetului pe 2018.

170321_CNAS_DIRECTOR_PRELUARE_MANDAT_00_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Societatea de Medicină de Familie (SMF) Arad susține că prin prezentarea de date false s-ar fi ajuns la subfinanţarea asistenţei medicale. În judeţul Arad, o parte dintre medicii de familie au aderat la protest şi nu mai eliberează reţete compensate, deşi toţi au semnat actele adiţionate prin care îşi prelungesc contractul cu CJAS.

Preşedintele SMF Arad, Adrian Dărăbanţiu, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că o parte dintre medicii de familie din judeţ au aderat la protestul privind subfinanțarea asistenţei medicale şi nu eliberează reţete compensate sau gratuite şi nici trimiteri.

În plus, Dărăbanţiu a anunţat că în urma consultării membrilor SMF Arad, care reprezintă două treimi din medicii de familie din judeţ, s-a decis să se depună o plângere penală împotriva preşedintelui CNAS, Laurenţiu-Teodor Mihai, pe care îl acuză că este responsabil de subfinanţarea asistenţei medicale prin prezentarea unor date false la discutarea bugetului pe 2018.

„Am discutat deja cu avocaţii şi vom depune la Parchet plângere penală împotriva preşedintelui CNAS, care în şedinţa Comisiei de sănătate, când s-a discutat bugetul, cu tupeu şi nesimţire a dezinformat, prezentând nişte date false, valori ale punctului per capita şi per serviciu mai mici, inducând în eroare Comisia. A susţinut că va exista o creştere alocată medicinei de familiei dublă faţă de cea reală, motiv pentru care amendamentele de creştere a fondurilor au fost respinse la discutarea bugetului”, a spus Dărăbanţiu.

Referitor la protestul din judeţ, preşedintele SMF Arad nu a putut preciza câţi medici de familie au aderat.

„Sunt mulţi care nu eliberează reţete în contract cu Casa, chiar dacă au semnat actele adiţionale. Nu avem încă o evidenţă exactă, în cursul serii (miercuri – n.r.) ne vom întâlni cu medicii de familie pentru a discuta, pentru că noi vom avea şi alte forme de protest. Am lăsat ca fiecare medic să decidă dacă va protesta, pentru că nu am dorit să afectăm pacienţii”, a spus Dărăbanţiu.

Preşedintele CJAS Arad, Gheorghe Domşa, a declarat, anterior, că toţi cei 247 de medici de familie din judeţ au semnat actele adiţionale de prelungire a contactului şi că „în general se eliberează reţete”.

Laurențiu Teodor Mihai a fost numit, de premierul Mihai Tudose, în fruntea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în luna noiembrie 2017. Mihai a fost, în ultimii opt ani, director executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, asociație care reunește cele mai importante companii din domeniul producției de medicamente generice și este considerată una dintre cele mai puternice organizații de lobby din industria farma.