Premieră în medicina românească

Data publicării:
nou nascut

Viaţa unui nou-născut a fost salvată graţie unei intervenţii chirurgicale rare, făcută de o echipă de chirurgi din Timişoara. Medicii au reușit să intervină cu succes în cazul unei paciente al cărei uter îşi schimbase poziţia şi risca să piardă sarcina. Potrivit specialiştilor, în lume s-a mai făcut o singură operaţie similară, în Japonia, în anii '90.

Este o procedura medicală, realizată în premieră naţională de echipa de chirurgi din Timişoara. Reuşita medicilor a transformat pacienta în fericita mămică a unui copil perfect sănătos.

Patricia Miron, pacientă: „La început nu am știut ce să fac, cum să reacționez, dar având în vedere discuțiile cu domnii doctori, am primit încredere."

Intervenția a avut loc în luna mai a acestui an, când sarcina avea numai 13 săptămâni.

Dorin Grigoraș, prof. univ. dr. Secția Obstetrică-Ginecologie: „Nu am știut cum să procedăm pentru că literatura de specialitate consemnează un singur caz efectuat în 1999. Ne-am gândit că ar trebui mai ales că mama noatră și-a dorit foarte mult să păstreze sarcina, să oferim o tehnică minim invazivă."

Intervenția a fost efectuată cu un aparat laparoscopic ceea ce a dus la o recuperare rapidă a pacientei.

Medicii români spun că vor face publică procedura pentru a putea fi cunoscută şi preluată de specialiştii din întreaga lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri