Premierul Dăncilă, probleme cu un cuvânt: A spus de șase ori „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”

Data actualizării: Data publicării:
dancila

Premierul Viorica Dăncilă a rostit, miercuri, în ședința de guvern, de șase ori cuvântul „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină” citind din laptop ceea ce avea de spus despre cea mai nouă și mai acută criză din sistemul de sănătătate românesc. Iată secvența:

Nu este pentru prima dată când premierul se confruntă cu dificultăți în a pronunța corect unele cuvinte. Scriitorul Radu Paraschivescu a scris despre aceasta aici.

Pe de altă parte, criza imunoglobulinei ține, în ultimele zile, prima pagină a actualității.  România a decis, oficial, să ceară ţărilor din UE şi NATO ajutor pentru a găsi anticorpi fără de care oamenii care suferă de boli rare de imunitate sunt în pericol.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a declanșat, luni, mecanismul european de protecție civilă solicitând statelor UE, dar și NATO să ajute România cu doze de imunoglobulină, a anunțat marți că are deja o primă reacție, de la Crucea Roșie din Austria, care a solicitat câteva date suplimentare.

Imunoglobulina ajută pacienții cu boli care afectează sinteza anticorpilor sau care iau tratament pentru cancer.

„O altă problemă la care doresc să mă refer este declanşarea Mecanismului european de protecţie civilă, şi mă refer la imunoglobină. Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al sănătăţii, doamna Sorina Pintea, pentru apelarea Mecanismului european de protecţie civilă, din cauza lipsei de imunoglobină din spitale. Impactul asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli autoimune, boli neurologice ar fi foarte mare. Astfel, situaţia din ultimul an în care s-a înregistrat o lipsă acută de pe piaţa a imunoglobinei va lua în sfârşit... va fi finalizată în sfârşit. Cred că este o situaţie pe care putem să o rezolvăm pe termen scurt în ceea ce priveşte acest aspect”, a afirmat Viorica Dăncilă.

„Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobinei vor fi realizate de compania naţionala Unifarm S.A., care va acoperi şi costurile aferente. Vă reamintesc, discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau 80% din necesar, iar în ciuda efoturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback (și aici a fost pronunție defectuoasă, claubec - n.r.), criza de imunoglobină a continuat”, a încheiat Dăncilă.

Citiți și:  Criza imunoglobulinei. Bodog a aprobat un import masiv dintr-un medicament inutil, susține APAA

Criza imunoglobulinelor și gafa de la Ministerul Sănătății. Fost ministru: E vorba de altceva aici, nu există astfel de greșeli

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri