Primul vaccin anti-COVID-19 din Occident care ajunge la o eficiență de 90% după testarea la scară largă

Data actualizării: Data publicării:
Laborant care face un test de coronavirus
Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech. Foto: Profimedia Images

Vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech împotriva COVID-19 este 90% eficient în a preveni infecția cu noul coronavirus la oameni, potrivit SkyNews și Bloomberg.

A treia fază a testelor clinice (testarea eficacității și siguranței la scară largă) făcute de Pfizer a implicat 43.538 de participanți injectați. Aceștia au primit fie două doze de imunizant sau două doze de placebo, 90% dintre participanți fiind protejați de virus în 28 de zile de la injecție.

“Astăzi este o zi măreață pentru știință și umanitate. Primul set de rezultate din Faza a 3-a de testare a vaccinului COVD-19 oferă dovada inițială privind abilitatea vaccinului de a preveni COVID-19”, a spus președintele și directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

„Cu această veste, suntem cu un pas semnificativ mai aproape de acordarea unei descoperiri atât de necesare oamenilor din întreaga lume pentru a ajuta la încheierea acestei crize globale de sănătate”, a adăugat el.

Rezultatele deschid calea companiilor pentru a obține o autorizație de urgență de la autoritățile americane de reglementare, dacă cercetările suplimentare arată că vaccinul este și sigur.

Deși unele întrebări rămân, mesajul important este că Pfizer și BioNTech sunt pe drumul de a fi primii producători de vaccin, după semnarea în avans a acordurilor cu guverne de la nivel mondial pentru a livra sute de mii de doze. Este și un semnal bun pentru alte vaccinuri experimentale, în special cel dezvoltat de Moderna, care folosește o tehnologie similară.

Reluarea testării în ultimele faze a unui vaccin de la AstraZeneca și Universitatea din Oxford, pe lângă reînceperea testelor separate ale companiei Johnson & Johnson mai oferă niște speranță în plus.

Potențialele tratamente au întâmpinat obstacole, compania Eli Lilly stopând momentan înscrierea într-un studiu cu terapia ce folosește anticorpi.

Producătorii farmaceutici au promis să mențină rigorile științifice în căutarea unei modalități de a rezolva criza coronavirusului.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri