Sari la conținut
News Alert

Producătorii, nemulţumiţi de raportările zilnice de stocuri de medicamente

Producătorii şi distribuitorii de medicamente încearcă să scape de ordinul prin care Ministerul Sănătăţii vrea să evite criza de doctorii. Obligaţia de a raporta zilnic stocurile le va îngreuna munca şi i-ar putea obliga să mărescă preţurile, ca să poată plăti angajaţi care să scrie documentele. Argumentele lor nu impresionează însă autorităţile.

Dan Zaharescu, preşedintele ARPIM: „Este ca şi cum ai fi de acord ca un elefant să fie băgat într-un portbagaj de Dacie”.

Explicaţia este îmbrăţişată de majoritatea celor implicati în industria farmaceutică din România, dar argumentele ocolesc problema exportului paralel de medicamente.

Iulian Trandafir, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor din România: „Nu fac decât să urmărească efectul şi nu cauza lipsei medicamentelor. Mă îndoiesc profund că distribuitorii mari din România vor raporta la nivel de serie de factură, număr, client, tot ce înseamnă secret comercial”.

Producătorii continuă: obligaţia de a raporta stocurile în fiecare zi îi obligă la cheltuieli mai mari.

Dan Zaharescu, preşedintele ARPIM: „Fiecare farmacie, fiecare depozit trebuie să se interconecteze cu sistemul respectiv, plus că vor trebui să fie oameni dedicaţi procesului respectiv, fiecare farmacie trebuie să îşi angajeze om care să facă asta”.

Ministerul Sănătăţii a pus proiectul în dezbatere publică până pe 25 noiembrie. Vrea să impună respectarea regulii care prevede că orice medicament eliberat cu reţetă trebuie să fie în cantităţi suficiente pe piaţă. Lucru care nu se mai întâmplă de câţiva ani în România.