Sari la conținut

Produsele de curățenie care pot provoca boli pulmonare fatale

Experții avertizează că folosirea înălbitorilor sau a altor dezinfectanți puternici pentru a curăța casa pot crește riscul apariției unei boli pulmonare fatale cu 32%.

casa interior bucatarie curatenie gatit

FOTO; Gulliver/ Getty Images

Folosirea dezinfectanților puternici pentru curățarea casei ar putea crește riscul dezvoltării unor probleme la plămâni, cum ar fi emfizemul pulmonar, potrivit studiului, relatează The Sun.

Specialiștii au efectuat un studiu pe mai bine de 55.000 de femei și au descoperit că riscul apariției unor boli pulmonare obstructive cronice este mai mare la cele care utilizeaza dezinfectanți puternici.

Alte cercetări anterioare au scos la iveală că expunerea la dezinfectanți ar putea declanșa probleme respiratorii precum astm, însă nu s-a acordat prea multă atenție bolilor pulmonare obstructive cronice (BPOC).

BPOC reprezintă un număr de boli precum efizemul pulmonar sau bronșita cronică.

Specialista Orianne Dumas, de la Institul Francez de Sănătate și Cercetare Medicală, a descoperit că asistentele care utilizează dezinfectanți pentru a curăța suprafețe și instrumente medicale, cel puțin o dată pe săptămână, au cu 22% mai multe șanse să dezvolte BPOC.

Cercetătoarea cere realizarea unor studii mai aprofundate legate de folosirea dezinfectanților:„Studii recente au evidențiat legătura dintre astm și expunerea produselor de curățenie și dezinfectante din casă, precum înălbitori și spray-uri, așa că e important să investigăm mai departe”.