Proiect. Buget separat pentru tratarea arsurilor

Data actualizării: Data publicării:
spital arsi

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect care prevede un buget separat pentru tratarea arsurilor. Prin proiectul „Acțiuni Prioritare pentru Arsuri” vor fi decontate inclusiv serviciile de recuperare medicală și kinetoterapie și de psihoterapie pe durata internării și un an după externare, o premieră în sistemul medical românesc. 

Fondurile pentru acest proiect vor fi alocate din bugetul Ministerului Sănătății. 

„După tragedia din clubul Colectiv, nevoia unei linii dedicate de finanțare a tratamentelor pentru pacienții cu arsuri a devenit stringentă, mai ales luând în considerare limitele destul de reduse ale decontării cheltuielilor cu acești pacienți”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății. 

Proiectul AP-Arsuri va deconta următoarele:

  • reactivi specifici și consumabile pentru determinări de laborator
  • consumabile pentru monitorizarea pacienților 

  • consumabile specifice pentru tratamentul și îngrijirea pacienților cu arsuri

  • consumabile și echipamente pentru tratamentul în perioada post-critică

  • soluții și materiale consumabile pentru asepsia în secțiile de arsuri

  • educația specifică pentru tratamentul acestor pacienți și servicii specifice.

  • recuperararea medicală și kinetoterapia pe perioada internării și un an după externare

  • servicii de psihoterapie pe durata internării și un an după externare.

    Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a explicat că acest proiect de lege reprezintă respectarea promisiunii făcute de Vlad Voiculescu pacienților care au suferit arsuri și spitalelor.

     „E vorba de o promisiune îndeplinită pe care Voiculescu s-a angajat să o ducă până la capăt și e vorba de grija pacientului și de a scoate spitalele dintr-o situație dificilă în care trebuie să acopere dincolo de decontarea de la Casa de Asigurări pe plafonul maxim o sumă considerabilă din venituri proprii. Asta a fost una din probleme cu care Voiculescu s-a confruntat chiar la preluarea mandatului în primele săptămâni încercând să ajute spitalele să deblocheze niște sume restante ca să scadă nevoia de a acoperi din venituri proprii costurile mari de tratament pentru pacienții cu arsuri. Urmează ca pe perioada acestei dezbateri Ministerul Sănătății să definitiveze dincolo de principiile care au fost postate și sumele necesare pentru funcționarea acestui mecanism pentru ca pasul înainte promis să fie făcut și în realitate”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului, Laurențiu Colintineanu.

    De asemenea, Laurențiu Colintineanu a precizat că acest proiect de lege se adresează și victimelor din clubul Colectiv, dar a atras atenția că victimele din incendiul din clubul din Capitală beneficiază deja de servicii de kinetoterapie și recuperare în baza unui ordin de ministru dat în acest an.

    Lista unităților sanitare și criteriile medicale de includere în AP-Arsuri pot fi găsite la aici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri