Sari la conținut

Radiografia transplantului pulmonar în România. Culisele unui joc cu viaţa românilor 

10 milioane de euro au fost cheltuiţi din bani publici pentru a face prima operaţie de transplant pulmonar din România. Deşi a fost acreditat de Agenţia Naţională de Transplant, medicii spun însă că Spitalul „Sfânta Maria“ din Bucureşti nu îndeplineşte nici măcar condiţiile minime pentru această operaţie! La un an de la acreditare, deşi au fost amăgiţi că vor putea face transplant pulmonar în România, niciun pacient n-a intrat încă în sala de operaţii. Jurnaliştii sunt opriţi la poarta spitalului. Ministrul Sănătăţii a blocat finanţarea programului de transplant la „Sfânta Maria“ la mai puţin de o săptămână după ce o aprobase. Care sunt interesele din spatele unei noi crize a sistemului medical românesc şi ce se va întâmpla cu pacienţii români care au nevoie disperată de transplat pulmonar?

Managerul spitalului „Sfânta Maria“ a refuzat timp de trei luni solicitările de interviu trimise de reporterii Din|Interior. Deşi unitatea medicală se află în subordinea Primăriei Capitalei, nici primarul Gabriela Firea nu a acceptat să lămurească situaţia. Deşi cei doi susţin că transplantul pulmonar trebuie să fie pornit imediat la spitalul administrat de managerul Narcis Copcă, doctorii îi contrazic: spitalul nu e pregătit pentru o asemenea responsabilitate, iar orgoliul medical e deosebit de periculos pentru pacienţi!

Profesorul Dirk Van Raemdonck, şeful secţiei de chirurgie toracică a Spitalului Universitar din Leuven, Belgia, şi coordonator al transplantului pulmonar al organizaţiei internaţionale Eurotransplant, a explicat care sunt condiţiile esenţiale pe care un spital trebuie să le îndeplinească pentru o operaţie atât de complexă: personal medical specializat şi capacitatea de a urmări pacienţii post-transplant. Medicii spun că exact aceste lucruri lipsesc de la „Sfânta Maria“!

Cum a fost acordată acreditarea spitalului pentru transplant pulmonar? De ce o investiţie de 10 milioane de euro din bani publici e încă departe de a fi funcţională? România va plăti în continuare cel puţin 120.000 de euro pentru tratamentul în străinătate. Când va putea fi realizată această operaţie şi în ţara noastră? I-am invitat la dialog pe toţi cei implicaţi în „operaţiunea transplantul pulmonar”. Ce spun medicii? Ce vor face pacienţii? Ce răspund autorităţile? Aflaţi duminică, de la 14:00, la Digi24, dintr-un reportaj Din|Interior