Raed Arafat, apel la vaccinare: „A reapărut poliomielita”

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat fb

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut un apel la părinți să își vaccineze copiii și a atras atenția că o boală precum poliomielita, care a fost eradicată, a reapărut. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a subliniat că cea mai gravă consecință a campaniei anti-vaccinare este reapariția unor boli care au fost eradicate în trecut.

raed arafat fb

„Am urmărit înverșunarea cu care unele persoane publice fac reclamă anti-vaccinare! Este datoria mea ca medic să iau o poziție clară fundamentată pe ce am învățat și pe ce am văzut pe parcursul anilor. Este incredibil, și chiar extrem de periculos, pentru că unii chiar cred cele spuse de astfel de persoane care au un grad de credibilitate mare, fiind persoane publice! Ca medic vă spun că cel mai grav lucru ar fi revenirea unor boli care au fost eradicate datorită campaniilor de vaccinare'', a postat duminică seara Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Secretarul de stat a dat ca exemplu de boală care a reapărut deoarece părinții nu și-au vaccinat copiii – poliomielita.

„Poliomielita este una dintre bolile eradicate datorită vaccinării și care a început să re-apară din cauza refuzului unor părinți de a-și vaccina copiii lor! Nu știu ce poate gândi sau simți un părinte care nu-și vaccinează copilul când o să vadă copilul sau mutilat pe viață sau când o să-și piardă copilul din cauza unei boli împotriva căreia acesta nu a fost vaccinat. Respect părerile altora, însă când o persoană publică face reclamă împotriva vaccinării trebuie să vină cu probe științifice incontestabile. La acest moment singurele probe incontestabile sunt cele în favoarea vaccinării și nu cele împotrivă!'', a spus Arafat.

Poliomielita este o boală virală, extrem de contagioasă, ce poate provoca paralizie, dificultăți respiratorii și chiar moartea bolnavului. Copiii mai mici de cinci ani sunt cei mai predispuși la a contracta această boală. În urma epidemiei din 1916 au murit 6.000 de persoane și au rămas paralizate alte 27.000.

Raed Arafat a precizat că vaccinarea copiilor este „vitală'', iar aceștia nu trebuie condamnați la moarte sau la mutilare.

„Nu cred că toate statele conspiră împotriva cetățenilor lor și nici statul Român nu conspiră împotriva Românilor și a copiilor lor! Vă rog și vă îndemn să vă documentați bine înainte de a condamna copilul dumneavoastră și alți copii cu el la moarte sau la mutilare pe viață!'', a scris Raed Arafat.

Ministerul Sănătății a lansat ao platformă de informare despre vaccinuri: desprevaccin.ro. Guvernul a apelat la personalități din România pentru a prezenta efectele dezastruoase cauzate de lipsa vaccinării.

Vaccinurile reprezintă una din cele mai importante realizări ale științei medicale. Deși eficiența lor a fost dovedită, în ultimele decenii, la nivel mondial, a apărut o adevărată controversă legată de folosirea acestor produse.

În ultimii ani, mișcarea antivaccin a luat amploare și în România, țară care ocupă primele locuri în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză, rubeolă și hepatita B. Rata vaccinării la copii a scăzut, drastic, cu 20 de procente sub nivelul de siguranță al Organizației Mondiale a Sănătății.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri