Reacția Sorinei Pintea în scandalul șoferilor de ambulanță care furau motorina și întârziau intenționat la intervenții

Data actualizării: Data publicării:
sorina pintea inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anchetă penală la Serviciul de Ambulanţă Corabia, județul Olt, unde aproape toți șoferii sunt acuzați că au furat carburant din mașinile salvării. Mai mult, procurorii au bănuiala că ar fi murit oameni din această cauză. Opt oameni. În acest moment din18 șoferi câți are angajați ambulanța, 16 sunt practic suspendați și plasați sub control judiciar. Nu mai au voie sa meargă la serviciu și sunt acuzați de furt. Există imagini surprinse de camerele de supraveghere ale unei benzinării unde alimentau șoferii ambulanțelor. De fiecare dată își luau măsuri de precauție, apoi umpleau mai întâi canistrele, apoi puneau carburant în rezervorul autospecialei. Despre acest subiect, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a vorbit la Digi24.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: E o anchetă începută în 2015 care s-a soldat cu punerea sub control judiciar mai multor conducatori auto din cadrul ambulanței Corabia, situație care ne pune într-o postură dificilă în sensul în care cei de la ambulanța Corabia au trebuit să își ia toate măsurile astfel încât să își asigure turele. Serviciul de Ambulanță trebuie să funcționeze. Aștept finalizarea anchetei. Cred că e prematur să spunem că au fost decese din cauza întârzierilor voite.

Aștept finalizarea anchetei. În același timp vom sesiza Colegiul Medicilor vizavi de afirmațiile procurorilor. E puțin hazardat în acest moment să spunem că au fost decese din aceste motive.

Citiți și:
Șoferi de ambulanţă anchetaţi pentru moartea a opt pacienți. Ambulanțierii furau motorina pentru intervenții

Alice Iacobescu, jurnalist Digi24: Aveți îndoiala că se furau carburanți?

Sorina Pintea: Asta nu. Aștept să se termine ancheta. Nu e încă demonstrat, dar sunt convinsă că procurorii vor face lumină în acest caz. Am și eu rezerve...

Alice Iacobescu: Cine poate spune dacă nu mai sunt și alte stații de ambulanță în care se întâmplă același lucru?

Sorina Pintea: Managerii de ambulanță trebuie să își respecte fișa postului. Printre alte atribuții, au și aceste atribuții de a verifica gestiunea economico-financiară.

Deja mi se pare o chestiune foarte urâtă. Ne-am obișnuit cu toții să ciupim...

Alice Iacobescu: Ce masuri luati?

Sorina Pintea: Avem reguli, proceduri, important e să se respecte. Ministrul Sănătății nu poate să meargă în fiecare loc, ambulanță, din țara aceasta, să verifice aceste lucruri. Periodic facem și noi verificările noastre. Sunt autosesizări, lucruri pe care le verificăm, luăm măsuri, nu ieșim în fiecare zi să spunem unde facem verificări și ce se întâmplă, dar măsuri se iau. Fenomenul a scăzut foarte mult.

Alice Iacobescu: Comparând cu ce?

Sorina Pintea: Cu anii trecuti, 2015, 2014. 2017-2018, lucrurile... Dar nu poți controla absolut tot.

Alice Iacobescu: Eu nu am mai auzit ca 90% din personalul unui serviciu de ambulanță să fie acuzat de furt...

Sorina Pintea: Nici eu.

Alice Iacobescu: Se poate numi o scădere a fenomenului?

Sorina Pintea: Ancheta e din 2015.

Alice Iacobescu: Spuneți că faptele nu au fost comise recent?

Sorina Pintea: Da, asta vreau sa spun.

Alice Iacobescu: Procurorul spune că investighează legătura dintre lipsa de carburant și decese produse între 2013-2018.

Sorina Pintea: Nu cunosc exact ce spun procurorii. S-ar putea să aveți dreptate. Procuratura nu face rapoarte pentru ministrul Sănătății. Eu am aflat din presă și de la Serviciul de Ambulanță Corabia.

Alice Iacobescu: Nenorcirea asta vine în același timp în care asistăm la un număr foarte mare de îmbolnăviri într-o maternitate din București, unde nu e respectată fișa postului. Ce se întâmplă în sistemul medical, pentru că ni se spune „mai ușor cu datul în judecată că pleacă medicii”. Cum e mai bine?

Sorina Pintea: Acea declaratie a purtătorului de cuvânt a fost absolut nefericită. Dar spunem că nu raportăm infecții, atunci când se raportează, spunem că e dezastru în sistem. Dar faptul că se raportează aceste infecții e un lucru bun. Nu e bine că avem atât de mulți bebeluși infectați. Au mai fost focare în țară, lucruile s-au rezolvat. Vizavi de maternitatea Giulești, s-a creat o polemică care nu e benefică nimănui. Lucrurile trebuie rezolvate. E momentul să aplicăm ce scrie în legislație.

Alice Iacobescu: Ce ne împiedică să ne facem treaba?

Sorina Pintea: Îmi aduc aminte o altă declaratie când îmi doream să schimb mentalități. Cred că mentalitatea ne împiedică să ne facem treaba, pentru că nu se pune problema lipsei banilor.

Alice Iacobescu: Cine să ne-o schimbe?

Sorina Pintea: Media, presiunea publică și conștiința fiecăruia.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri