Recomandări pentru perioada postoperatorie în cancerul de sân

Data publicării:
cancer de sân Articol sustinut de SANADOR

Intervenția chirurgicală pentru cancerul de sân poate fi totală – mastectomie sau parțială, când țesutul sănătos este păstrat – chirurgie conservatoare. Ambele tipuri de intervenții sunt discutate în prealabil în cadrul consultațiilor preoperatorii, când medicul curant explică pacientei beneficiile și riscurile fiecăreia dintre posibilități și aleg împreună cea mai bună variantă.

Excepțional, în caz de margini pozitive la examenul extemporaneu, repetate sau de natură să compromită radical aspectul viitorului sân, medicul poate decide chiar în timpul intervenției că mastectomia este necesară, deși stabilise inițial, împreună cu pacienta, opțiunea de chirurgie conservatoare.

Durerea postoperatorie este unul din simptomele de care se teme pacienta cu cancer atunci când își revine din anestezie. Vor fi însă administrate analgezice la cerere pe perioada internării sau vor fi autoadministrate, la nevoie, după externare. Durerile tind să fie mai importante în axilă decât în regiunea pectorală/mamară. Neglijarea lor le poate permite cronicizarea, situație în care tratamentul devine mai complex și rezultatele mai puțin mulțumitoare.

Sângerarea poate fi, de asemenea, o problemă postoperatorie, dar de obicei este lipsită de consecințe semnificative. Atunci când apare, poate fi adesea constată nu imediat după operație, ci după administrarea de anticoagulant injectabil și este mai ales internă. Uneori, produce hematoame ce necesită reintervenție (mai rar) sau puncții evacuatorii repetate (ce pot întârzia vindecarea și începerea radioterapiei adjuvante). Sângerările externe sunt cel mai adesea lipsite de importanță, se manifestă prin pătarea pansamentului, se opresc spontan în 1–2 zile sau pot necesita punerea unui fir sub anestezie locală.

Amorțeala sub regiunea axilară (torace și partea internă a brațului) este cauzată de secționarea sau afectarea temporară a unor ramuri nervoase strâns împletite cu limfaticele ce trebuiau extirpate. Senzația poate asocia durere și se va remite doar parțial, într-un interval de 3–4 luni. Sunt recomandate medicația antiinflamatorie și suplimentarea cu vitamină B6. Acestea pot grăbi și îmbunătăți revenirea parțială a sensibilității.

Alimentația nu are restricții, dieta recomandată fiind cât mai completă și armonioasă, adaptată însă cantitativ la nevoile organismului și greutatea corporală a pacientei. Principiile vegane sau exotice nu prezintă nici un fel de beneficiu în convalescența unui neoplazii, dar ajutorul unui dietetician, care să recomande cantități și modalități de preparare și asociere, poate fi util.

Edemul sânului operat sau al regiunilor pectorale sau axilare poate apărea progresiv în săptămânile următoare operației din cauza tulburărilor în circulația limfatică determinate de îndepărtarea ganglionilor limfatici.

Citește mai multe recomandări postoperatorii în cancerul de sân dintr-un material realizat de Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală la Centrul Oncologic SANADOR, coordonatorul Academiei de Senologie SANADOR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri