Reportaj VIDEO | Cum arată Bucureștiul în prima zi de restricții. Localnic: Asta nu-i administrație, asta-i bășcălie!

Cătălin Firoiu Data publicării:
bucuresteni restrictii

Prima zi de restrictii s-a resimțit în Capitală. Nu a fost aglomerat nici la metrou, nici la Gara de Nord. Iar oamenii nu prea mai vin pe la terase, pentru că se tem.

Bucureștiul proaspăt „înroșit” pe harta pandemiei și-a lăsat copiii să învețe acasă și s-a trezit cu destule străzi... mult prea aerisite pentru o zi de marți. Efectul zăvorului de pe școli s-a resimțit și la metrou. Pe tronsonul Pipera n-a mai fost aglomerația de altădată. La 8 și ceva, de exemplu, în stația Piața Victoriei peisajul era diferit față de săptămâna trecută.

Goale, ca-n vremea țării închise, au fost și peroanele Gării de Nord. La anumite intervale a fost atâta liniște încât s-au putut auzi limpede... corbii.

Aritmetica pandemiei, disecată la masa de rummy

Din Capitala „roșie” n-au dispărut însă șueta, fumul de mici și zgomotul pietrelor de rummy. Pe la 10 trecute, patru amici gândesc aritmetica jocului, dezbat matematica pandemiei și așază semne de întrebare spre bilanțul zilei și... numărul real al celor domiciliați în oraș.

Bărbat: Sunt bâlbâieli. Și-n statistici.... Întâi să analizeze populația Bucureștiului și după aia stăm de vorbă! Mi se pare aberant ca un om politic, care ia banii contribuabilului, să nu aibă absolut nimic, nici în clin și nici în mânecă cu realitatea. Cu prefectul, cu...
Bărbat: N-ați văzut c-a fost la cumpărături prefectul?
Bărbat: Asta nu-i administrație, asta-i bășcălie! Gata! Și-am încheiat!
Bărbat: Făceți puțin o socoteală. Bucureștiul are două milioane de oameni? Ei dau, pe zi, trei mii de cazuri. La un milion, e trei mii de cazuri. La milionul celălalt ce mai este?
Bărbat: Păi și ieri n-ai văzut că s-au bătut cap în cap la declarații?
Reporter: Credeți că se va ajunge la o stare de urgență, domnilor?
Bărbat: Nu, că au interese să se facă alegeri, domnule.

Cum arată Bucureștiul în prima zi de restricții

Despre virus, politică, și restricții... se discută și la terasa cu Răpirea din Serai agățată-n grindă. Nu-i animație ca altădată. Iar ritmul lui Gică Petrescu e spart, din când în când, de alertele COVID.

Adrian Rebenciuc, administrator terasă: Scenariu roșu, uită-te și tu: oamenii deja se tem să iasă! Cu toate că noi avem terasă și suntem deschiși. Nu mai vin. La ora asta? Fii atent.
Reporter: Ce se aude?
Adrian Rebenciuc: Ce se aude? Alarma! O înțelegi? Asta a venit. Uită-te și tu: alertă de urgență, atențiune, pam, pam. Am trecut de 3 la mie! Astea sunt în timp real. Oamenii se sperie, frate!

Bărbat: La nivel de Prefectură ați văzut... de râsul lumii, de Caragiale! Nu știu... Oameni neaveniți, îi numesc în funcții... Provin din cele patru milioane de comuniști. Haideți domne... Peste noapte devin Brătieni, devin Titel Petrescu și așa mai departe.

În vremea asta polițiștii locali le aplică avertismente celor fără mască, iar câteva locuri de joacă murdare sunt curățate grăbit cu jet de apă. Bucureștiul încearcă să reziste și să-și vadă de drum. Pe poza lui Nicușor Dan, de la Unirii, colț cu Lipscani, cineva a scris... SUPERSTRONG și... diverse. La balconul Primăriei Capitalei nu-i însă nimeni. A stat chiar și ceasul public cel aurit. S-a blocat la patru și cinci. Viitorul... nu-l mai poți afla nici dacă-i plătești tonomatului cu palmă din Cișmigiu. S-a defectat și el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri