Reușită spectaculoasă a unor medici în România. Cum l-au salvat pe un tânăr cu capul zdrobit

Data publicării:
chirurgi in sala de operatie
Foto: GettyImages

Reuşită spectaculoasă a medicilor neurochirurgi din Bacău. Printr-o procedură folosită în premieră în România, medicii români au reconstruit craniul unui tânăr de 26 de ani, victimă a unui accident rutier. Cu proteze realizate din ciment biologic. Metoda este o raritate şi la nivel mondial.

Acesta este un model al craniului pacientului în momentul sosirii şi după primele intervenţii chirurgicale. Un model realizat cu ajutorul imprimantei 3D. Este o redare cât se poate de fidelă a leziunii osoase pe care o puteţi vedea aici”, explică neurochirurgul Vlad Buburuzan.

Bărbatul de 26 de ani a suferit un accident rutier în urmă cu un an. A ajuns la spital cu capul zdrobit şi fără prea multe şanse de supravieţuire. A fost, însă, operat pe creier şi a plecat acasă din spital pe propriile picioare. Acum, cu ajutorul unui mulaj și a unor matrițe, medicii din Bacău i-au refăcut în întregime craniul, dintr-un ciment special, biologic.

Cu ajutorul unor unor implante personalizate, realizate de către aceeaşi firmă, pe baza mulajului de craniu, aşa încât rezultatul final să fie cât se poate de fidel faţă de aspectul iniţial al craniului pacientului. Lucru care s-a putut realiza folosind un implant dintr-un ciment biologic, asemănător cimentului pe care îl folosesc ortopezii pentru protezele de şold”, explică Vlad Buburuzan.

Tânărul a avut nevoie de două intervenţii chirugicale în acelaşi timp. Una pentru montarea osului, iar cealaltă pentru reconstrucţia feţei.

S-a reconstruit linia părului, s-au reconstruit arcada zigomatică, piramida nazală. A durat în jur de 9 ore”, a precizat Radu Niţă - medic primar chirurgie plastică şi reconstructive.

După operaţie, bărbatul s-a recuperat în mod uimitor.

El se bucură că s-a întâmplat o minune pentru el. S-a întâmplat şi cu operaţia, că aici în România este primul care a fost operat. Este bine acuma, poate să meargă, poate să mănânce, dar nu poate să trăiască singur, așa cum era înainte”, spune Felicia Roca, sora pacientului.

Peste 150 de mii de lei au costat operaţiile prin care tânărului i s-a dat o nouă şansă la viaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri