România este la un pas de epidemie de gripă, iar temperaturile ridicate favorizează activitatea virusurilor. Avertismentul medicilor

Data publicării:
copil in pat bolnav cu gripa
România este la un pas de epidemie de gripă, iar temperaturile ridicate favorizează activitatea virusurilor. Foto: Profimedia

România este la un pas de epidemia de gripă. În ultima săptămână au fost confirmate aproape 2.700 de cazuri. De 3 săptămâni este o creștere alarmantă a infecțiilor respiratorii. Camerele de gardă ale spitalelor sunt tot mai aglomerate, iar 10% dintre cei care ajung acolo se internează. Iar temperaturile ridicate sunt element care favorizează activitatea virusurilor.

Simin Florescu - manager Spitalului Victor Babeș: În spitalul nostru, secția de copii e plină, infecții respiratorii, virus gripal și numărul de adulți cu gripă și forme severe e în creștere, la fel și numărul celor cu Covid. Secția cu Covid e ocupată complet, iar numărul de cazuri de gripă ne pune în dificultate. Sunt multe, inclusiv cazuri de ATI.

În ultima săptămână au fost peste 140 de mii de infecții respiratorii, cele mai multe din ultimele 7 sezoane.

Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș: Când avem schimbări bruște de temperatură, e clar că organismul se adaptează mult mai greu și atunci e clar un factor, și nu în sensul bun. Aceste infecții, și mai ales posibilitatea de a apărea mai multe complicații.

Nu numai spitalele sunt pline de pacienți cu infecții respiratorii. Cabinetele medicilor de familie au devenit mici camere de gardă.

Valeria Herdea - medic de familie: Copiii, din păcate nu au fost foarte bine protejați și au intrat în colectivități bolnavi. Noi am avut un număr de prezentări de 2,3 ori mai mare decât de obicei la cabinete, ar trebui să vedem 24, am ajuns la 60,70 ceea ce a însemnat o mică cameră de gardă, 80% au fost viroze.

Medicii îi sfătuiesc pe oameni să se vaccineze împotriva gripei, dar vaccinul se găsește destul de greu.

Mihaela - pacientă: Eu am reușit să-l fac, fiind însărcinată, dar acum îmi doresc să-l fac și celorlalți membri ai familiei, nu am găsit vaccinul la medicul de familie și intenționez să-l cumpăr de la farmacie, sper să-l găsesc.

Până acum, în România s-au imunizat 1,4 milioane de persoane din categoria de risc.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri