România nu va combina vaccinurile împotriva COVID. Gheorghiță: Nu avem suficiente date privind siguranța

Data actualizării: Data publicării:
O asistentă umple o seringă cu vaccin anti-covid.
Foto: GettyImages

Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei de vaccinare, a anunțat, marți, într-o conferință de presă că românii care au făcut prima doză de vaccin cu AstraZenca nu pot fi imunizați la rapel cu alt ser. Excepție fac persoanele care au contraindicații sau cele care au dezvoltat tromboze după prima doză. Medicul militar e explicat că decizia a fost luată din cauza datelor insuficiente privind siguranța combinării serurilor.

CNCAV încurajează „vaccinarea fermă” cu același tip de vaccin în cazul ambelor doze, atunci când prima doză a fost făcută cu vaccinul AstraZeneca, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Excepție fac persoanele care au contraindicații sau cele care au dezvoltat tromboze după prima doză.

„Considerăm că este mai prudent la acest moment să așteptăm validarea rezultatelor finale (ale unor studii legate de combinarea vaccinurilor - n.r.) până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită”, spune Valeriu Gheorghiţă, potrivit Mediafax.

El a menţionat că motivul pentru care deocamdată nu se combină două tipuri de vaccin este legat de siguranţă şi nu de eficacitate.

Medicul susține că, în acest moment, nu poate fi anticipată frecvența reacțiilor adverse, pentru că nu au participat destule persoane la studii: „practic, nu se anticipează o reducere a eficacității, deși nu avem date clare de eficacitate, avem de imunogenitate. Pacienții care au primit vaccin cu a doua doză pe bază de ARN mesager au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor, însă nu putem putem defini în totalitate profilul de siguranță și frecvența reacțiilor adverse atunci când vorbim de reacții mai rare de 1 la 1000 de persoană”.

Astfel, România va folosi aceeași schemă de vaccinare, respectiv două doze de vaccin de la AstraZeneca (pentru cei care au primit prima doză din acest ser).

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri