România, pe urmele Italiei și Spaniei. Pacienți COVID, ținuți pe holurile spitalelor

Data actualizării: Data publicării:
hol spital
Pacienți din Spania (foto stânga), pacienți din Italia (centru), pacienți la Ploiești (dreapta)

Situaţie dipserată la Spitalul Județean din Ploieşti. Unitatea de Primiri Urgențe nu mai face față din cauza avalanșei de persoane suspecte de COVID-19. Pacienții, cu simptome specifice bolii, așteaptă în condiții inumane primirea rezultatului la testul PCR. Unii dintre ei așteaptă pe holuri, pe scaune, chiar şi 2 zile. Le este teamă să meargă acasă, teamă să nu-i îmbolnăvească pe cei dragi. Până la concluzii certe, ei nu pot fi internați, iar în spital nu e loc în alte saloane pentru cazarea lor. Medicii de acolo cer soluţii de urgenţă. Scene asemănătoare au avut loc în Spania și în Italia când aceste țări atingeau vârful de infectări.

Spitalul Județean, salonul 14 COVID, igienă până la Dumnezeu, dorm efectiv pe un pat cu un cearșaf de hârtie, un pat care stă să cadă. Dacă nu aș avea scaunul în sprijin, ar cădea. Aici ar trebui să dorm cu capul, se cunoaște scândura, aici o altă scândură. Totul deplorabil! Faianța pică de pe pereți, aici este deja picată, aici ar trebui să dorm eu și în punguță acolo este și un mare gândac recolat de pe jos și se zice că este proaspăt dezinfectant. Vai de capul nostru!”.

Această mărturie îi aparține unei paciente care a așteptat câteva ore pe scaun la UPU Ploiești pentru a primi rezultatul testului de coronavirus. Sunt cazuri și mai rele: alții ar fi stat chiar și două-trei zile pe hol. În ultima săptămână, unitatea a fost complet depășită de situație - o recunosc chiar medicii.

Violeta Tănase, UPU Ploiești: Suntem pe creștere cu Prahova, fiecare zi din ce în ce mai multe cazuri, pacienții se adresează acestei untiăți, nu au unde merge mai departe în acest județ, e singurul loc unde pot veni cu simtpomatgologie acută și suntem obligați să îi tratăm ca urgențe și să îi recoltăm și așteptând chiar și 48 de ore până la obținrea rezultatului PCR.

La Spitalul Județean Ploiești este un singur aparat de testare.

Violeta Tănase, UPU Ploiești: Este un aparat de mici dimensiuni cu posibilitatea de a prelucra un singur test pe oră, ceea ce evident, nu acoperă nunmărul de pacienți care se prezintă zilnic în UPU. În ultimele zile s-a aglomerat acest izolator, am incinerat pe cât posibil, să le creăm o oarecare izolare, să nu se contamineze unul după altul, dar, într-adevăr spațiile sunt improprii. Le-am oferit această posibilitate de a merge la domiciliu, de a aștepta izolați la domiciliu rezultatul telefonic. Dar mai refuză, pentru că mulți dintre ei nu au posibilitatea să rămână izolați și se tem pentru cei dragi.

Suspecții de COVID-19 ar trebui să stea izolați, lucru imposibil. Cadrele medicale cer ajutor.

Violeta Tănase, UPU Ploiești: Am apelat la ajutorul domnului colonel de la ISU, ne-a sprijinit instalarea unui cort din dotare. În curs de amenajare, dificil să punem pacienții în acel cort. În acest moment sunt temperaturi foarte mari, cortul nu are posibilitatea de climatizare. Suntem în lucru cu această variantă. O variantă mult mai corectă și mai omenească ar fi să se desemeneaze un alt spital COVID în județ.

Cei confirmați pozitivi sunt preluați cu ambulanța și transferați în spitalele în care mai sunt locuri.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri