România vrea să construiască un spital regional în parteneriat cu Turcia

Data publicării:
Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a continuat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Istanbul, discuţiile cu omologul turc, Fahrettin Koca, pentru demararea parteneriatului public-privat ce vizează construcţia spitalului regional Constanţa.

180306_MS_CONFERINTA_sorina pintea_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Vizita de lucru a ministrului Pintea în Turcia a avut loc ca urmare a discuţiilor demarate pe 15 octombrie, când a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul sănătăţii şi al ştiinţelor medicale, document care promovează încurajarea reciprocă a investiţiilor în sectorul sanitar, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

„Mişcăm lucrurile în ceea ce priveşte construcţia spitalelor regionale aşa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Anul acesta am avansat mult procedurile de pregătire a proiectele spitalelor regionale Cluj, Craiova, Iaşi. Pentru aceste unităţi, încă din anul 2017, Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei pentru studiile de fezabilitate, depunerea Aplicaţiilor de finanţare şi lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor. Pentru construirea viitorului spital regional Constanţa, am început la mijlocul lunii discuţiile pentru încheierea unui parteneriat public-privat cu Turcia. Spitalul se va construi după modelul unuia din marile unităţi sanitare din Turcia. Va fi un spital cu o capacitate de până la 1.000 de paturi, care va cuprinde toate specialităţile medicale”, a declarat ministrul Sorina Pintea, citată în comunicat.

De asemenea, Pintea l-a informat pe ministrul turc că, în conformitate cu Acordul de întelegere semnat acum 2 săptămâni la Ankara, Ministerul Sănătăţii din România a desemnat reprezentanţii care vor face parte din grupul de lucru mixt, urmând ca nominalizările să fie trimise părţii turce în cel mai scurt timp.

La rândul său, ministrul turc Fahrettin Koca a reafirmat interesul Turciei privind finalizarea în termen de 2 luni a unei înţelegeri privind demararea unui parteneriat public - privat.

„Pacientul român se află în centrul politicilor promovate de Ministerul Sănătăţii. Dorim ca viitoarea noastră colaborare să vizeze în special pacienţii români cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, care vor beneficia de tratament în Turcia pentru anumite patologii”, a mai spus Sorina Pintea, conform aceleiaşi surse. 

Zilele trecute, după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, a susținut că statul preferă să construiască spitale în parteneriat public-privat în locul banilor europeni pe motiv că ar fi mai ieftin, comisarul european Corina Crețu a afirmat că suma de 150 de milioane de euro alocată pentru trei spitale regionale - la Craiova, Iași și Cluj - a rezultat exclusiv din propunerea înaintată de România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri